ŠTA JE VJEŽBANJE, A ŠTA TRENIRANJE?

Došao je taj dan. Dan kada ste konačno odlučili aktivirati se. Istražili ste na internetu koje vježbe želite raditi i sada je samo preostalo pronaći u kojem fitness centru ćete trenirati. Možda ste odlučili želite li krenuti trčati, plivati ili dizati tegove.

Već nakon određenog perioda primjetili ste da ste jedan trening raspoloženiji, drugi malo manje, treći umorni i tako dalje.

Kada ste raspoloženi odradite više vježbi i date sve od sebe; kada niste, onda malo stanete na traku, koja vježbica i idete kući. To se zove vježbanje. Vježbanje je bavljenje aktivnošću bez nekog posebnog plana i programa. Radite šta vam se radi i kad vam se radi. Treniranje je nešto sasvim drugo drugo.

viber image

Treniranje je dugotrajan proces koji će vas dovesti (ako je dobro programirano) od tačke A do željene tačke B. Treniranje ne ide prema osjećaju, raspoloženju ili motivaciji. Ide prema vrlo preciznom i dobro isprogramiranom programu koji se pravi ovisno o vašem cilju, da li je to smršati 10kg ili istrčati maraton. Ne možete malo trčkarati, otići istrčati maraton i očekivati dobar rezultat.

Kada nam se klijenti jave i žele krenuti s personalnim treningom, mi kao treneri tačno odredimo šta taj neko treba raditi, s koliko opterećenja i koliko vježbi kako bi eventualno došao do svog cilja. Ne postoji nasumičan trening program nego tačno detaljno napravljen. Radeći svaki put druge vježbe zato što mislite da tijelo treba zbuniti (mišićna konfuzija) ili zato što je dosadno raditi iste vježbe, neće dovesti do napretka. Bez obzira da li se to vama sviđalo ili ne, fiziologija tijela ima svoj proces i to je nemoguće promijeniti ili zavarati. Ako stalno mijenjate stvari, uvijek ćete bili pod upalama, jer tijelu je nemoguće adaptirati se na 100 različitih stvari.

Poznati trening sistemi poput CrossFit i razni Boot campovi rade na tom principu. Ako čitate ovo, a probali ste nešto od toga, znat ćete o čemu govorimo. Konstantne upale, bolovi i kronični umor. To nije dobro. Treniranje bi vam trebalo popraviti život, a ne još više otežati.

Trening bi se trebao sastojati od vježbi koje će aktivirati što više mišićnih skupina; vježbe poput čučnja, potiska, mrtvog dizanja, zgibova i drugih, u tačno doziranom (ne preteško ili prelagano) opterećenju koje će vam dati najbolji efekat.

Vježbe izolacije nisu najbolje za ovu svrhu. Ne kažem da ne mogu biti korisne, ali bolje je utrošiti energiju na nešto od čega ćete sigurno imati koristi. Te kompleksne vježbe će izgraditi što više mišića, tj. koliko vam genetika to dozvoljava i stvarati kiseonički dug svaki put kada trenirate. Drugim riječima one će vam pomoći smršati na najbrži mogući način. Izbjegavajte vježbe na mašinama i vježbe izolacije, uvijek koristite slobodne tegove i svoje tijelo.

Naravno, trening treba sadržavati i kardio koji će doprinjeti kako bi kardiovaskularni sistem radio bolje. Kardio također mora biti planski programiran birajući aktivnosti koje neće doprinjeti daljnjem zamoru centralnog nervnog sistema i upali mišića (veslanje, biciklo, guranje ili vučenje sanki…).

Trening bi vas trebao umoriti, ali ne slomiti. Poznate fraze poput: NO PAIN NO GAIN treba zaboraviti. Na kraju treninga bi se trebali osjećate umorno, ali zadovoljno i raspoloženo. Ako nakon treninga morate puzajući izaći, to nije dobro. Ako ste danas ”poginuli” na treningu, kako ćete se oporaviti do idućeg?

Zapamtite: TRENING JE ONOLIKO DOBAR KOLIKO SE OD NJEGA MOŽETE OPORAVITI.

Pored svih savjeta, vrlo često nam je potrebna stručna pomoć kako bi se pokrenuli, smršali i oblikovali svoje tijelo. Ukoliko želite to ostvariti na najbrži način, mi smo tu da Vam pomognemo.


Mi smo Sanja i Sanjin Imanić i u posljednjih 10 godina smo pomogli stotinama klijenata ostvariti svoje ciljeve i postati najbolja verzija sebe. Zadovoljan klijent nam zaista uljepša dan. Kao Vaši online personalni treneri ćemo pomoći i Vama ostvariti rezultate o kojima ste oduvijek sanjali. Od prvog do zadnjeg koraka smo tu uz Vas.


Uvjereni smo u naše sposobnosti da Vam možemo pomoći i zbog toga Vam nudimo PRVI TRENING BESPLATNO.

One thought on “ŠTA JE VJEŽBANJE, A ŠTA TRENIRANJE?

Napišite Vaš komentar na članak. To zaista cijenimo.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.