KAKO NA ZDRAV NAČIN DOBITI NA TEŽINI?

Imati premalo kilograma zna biti frustrirajuće kao i imati višak kilograma. Za osobe koje imaju poteškoća sa premalo kilograma, zna biti zbunjujuće kako se udebljati na zdrav način.

Kao što je potrebno pratiti plan ishrane kada želite smršati, morate raditi isto i kada se želite udebljati. Dodavajući kalorije iz procesirane i prerađene hrane nije dobro i nije zdravo i to će samo dovesti do inflamacije organizma, niskog nivoa energije i drugih zdravstvenih problema. Umjesto toga, hrana nutricijski bogata je ključ uspjeha s kojom ćete dobiti na težini na zdravi način.

ZAŠTO NEKO TREBA DOBITI NA TEŽINI?

Iako ima toliko informacija o zdravstvenim rizicima pretilosti i povećanoj težini tijela, bitno je naglasiti i zdravstvene rizike anoreksije i premale težine tijela. Ni jedno ni drugo nije zdravo, zdravlje je balans između ta dva ekstrema.

Najčešći zdravstveni rizici koji se dešavaju kada imate premalo kilograma:

 • slabiji imuni sistem
 • poteškoće u borbi s bolestima
 • manjak vitamina
 • poteškoće u razvoju (kod djece i tineđera)
 • problem s plodnošču
 • slabljenje kostiju
 • anemija
 • pomerećen menstrualni ciklus
 • bolest bubrega
 • stalan osjećaj umora i nizak nivo energije
 • suha koža i tanjenje kose

2014 godine, Swiss National Cohort Study Group je istraživala dugoročnu vezu između manjka kilograma i smrtnosti. Preko 30 000 osoba između godina 25-74 je sudjelovalo u studiji. Istraživanje je pokazalo da osobe koje imaju manjak kilograma su povezane sa većim brojem smrtnih slučajeva. Razlog je da zbog mnogih životnih situacija (gripa, udes s autom, uganuće zgloba…), te osobe se neće moći oporaviti zato što tijelo ne radi optimalno.

KAKO DOBITI NA TEŽINI BRZO I SIGURNO?

 1. JEDITE NUTRICIJSKI BOGATU HRANU

Kada želite jesti više, kvaliteta je bitnija nego kvantiteta. Junk i procesirana hrana neće vam pomoći dobiti zdravu kilažu. Umjesto toga, jedite nutricijski bogatu hranu u svakom obroku. Orašasti plodovi, sjemenke, sir, mlijeko, maslinovo ulje će vam pomoći dobijeti zdrave kalorije.

 1. JEDITE ČEŠČE / VIŠE PUTA DNEVNO

Jedan od glavnih savjeta koje vam možemo dati kako bi dobili na težini jeste da jedete češće. 2-3 obroka u danu neće biti dovoljna. Morate jesti 5-6 puta u danu. Ti obroci trebaju sadržavati visoko-kvalitetni protein, kompleksne ugljikohidrate i zdrave masti.

 1. JEDITE ZDRAVE SNACK-OVE

Zdravi snack-ovi između obroka će povećani vaš dnevni broj kalorija i pomoću njih ćete dobiti potrebne proteine i ugljikohidrate koji vam trebaju za energiju i težinu. Neka sve što pojedete vrijedi. Nemojte jesti snack samo kako bi dobili smeće kalorije. Uvijek jedite kvalitetne snack-ove.

 1. TRENIRAJTE

Možda mislite da ne trebate vježbati jer želite dobiti na težini, ali treninzi će vam pomoći izgraditi mišiće i dobiti zdravu težinu. Najbolji način kako bi dobili na težini jeste truditi se izgraditi maksimalno mišične mase koje vaše tijelo može izgraditi. Najbolji način za ovo je sigurno trening s opterećenjem.

Pored svih savjeta, vrlo često nam je potrebna stručna pomoć kako bi se pokrenuli, smršali i oblikovali svoje tijelo. Ukoliko želite to ostvariti na najbrži način, mi smo tu da Vam pomognemo.


Mi smo Sanja i Sanjin Imanić i u posljednjih 10 godina smo pomogli stotinama klijenata ostvariti svoje ciljeve i postati najbolja verzija sebe. Zadovoljan klijent nam zaista uljepša dan. Kao Vaši online personalni treneri ćemo pomoći i Vama ostvariti rezultate o kojima ste oduvijek sanjali. Od prvog do zadnjeg koraka smo tu uz Vas.


Uvjereni smo u naše sposobnosti da Vam možemo pomoći i zbog toga Vam nudimo PRVI TRENING BESPLATNO.

Napišite Vaš komentar na članak. To zaista cijenimo.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.