JEDETE LI PREMALO DA BI SMRŠALI?

Ako želite smršati, logično rješenje je jesti što manje, ali da li je to najbolja odluka?

Jesti manje nego inače je potrebno kako bi smršali ali dugoročno nije moguće jesti premalo i napredovati. Sigurno na početku ćete izgubiti određen broj kilograma, ali u konačnici možete dovesti sebe do ozbiljnih zdravstvenih i metaboličkih problema.

Prvo pitanje koje trebate sebi postaviti: ZAŠTO ŽELIM SMRŠATI?

Čest razlog je željeti stati u manju odjeću ili izgledati bolje. Ovi razlozi mogu vas potaknuti na odluke koje nisu baš najbolje. Unos preniskog broja kalorija je jedan od problema koji može kasnije da vam se dobro obije o glavu.

Svako od nas ima tačan broj kalorija ili energije koja mu je potrebna kako bi ostao na životu. Konstantan unos preniskog broja kalorija će dovesti do usporavanja metabolizma jer tijelo u toj fazi počinje čuvati kilograme kako bi preživjelo. Glad i sitost nisu jedini pokazatelji da tijelo dobiva svu potrebnu energiju. Naprotiv, ako konstantno unosite prenizak broj kalorija, možete primjetiti neke od idućih simptoma.

  1. KONSTANTAN UMOR

Naše tijelo dobiva energiju iz hrane koju jedemo i ako ne jedemo dovoljno, naš nivo energije pada. Bilo da preskačemo obroke ili limitiramo hranu koju jedemo, prenizak unos kalorija znači manji unos nutrijenata. Za normalno funkcionisanje potrebnu su svi makronutrijenti: ugljikohidrati, proteini i masti. Pored toga, mikronutrijenti, vitamini i minerali, su također esencijalni u regulaciji energije. Kada jedemo premalo, postaje teško dobiti sve ove potrebne nutrijente i tijelo neće raditi optimalno.

  1. PAD RASPOLOŽENJA

Osjećaj neraspoloženja i pretjerane iritacije još su jedni od pokazatelja da tijelo ne dobiva potrebnu energiju. Preskakanje ugljikohidrata može biti posebno problematično kada je u pitanju raspoloženje. Ugljikohidrati nisu esencijelni za život, ali bez njih nivo glukoze (šečera) u krvi može pasti prenisko i nećete imati energije, a ni volje za bilo šta.

  1. KONSTIPACIJA

Kako bi sačuvali energiju, vaš probavni trakt će sporije pomjerati hranu kroz svoj sistem kada jedete premalo. Ovo dovodi do konstipacije (zatvor stolice). Pored toga, manjak vlakana svakodnevno će također dodatno dovesti do konstipacije.

  1. NE MOŽETE IZGUBITI POSLJEDNE 2-3kg

Više nije bolje. Kilograme gubite kada ste u blagom kalorijskom deficitu, ali ako ne možete izgubiti posljednje 2-3kg, vjerovatno je razlog da jedete premalo, trenirate previše ili kombinacija ovo dvoje. Blagi kalorijski deficit (300-500kcal) je sve što vam je potrebno kako bi vidjeli dugoročni napredak. Pored toga, ovo neće natjerati tijelo da ide u modus preživljavanja, što se dešava kada jedete premalo.

Iako na početku prenizak unos kalorija može se činiti kao rješenje (izgubiti 7kg za 7 dana), ali kasnije ćete kilograme vrlo lako vratiti i napraviti veću štetu svom zdravlju i metabolizmu koja vas može pratiti cijeli život.

Jedan važan savjet jeste da ne budete u kalorijskom deficitu cijeli život. Najduže što preporučujem jeste 3-4 mjeseca i onda nakon toga period postepenog povećavanja unosa hrane. Na taj način nećete preko noći vratiti sve kilograme koje ste izgubili.

Pored svih savjeta, vrlo često nam je potrebna stručna pomoć kako bi se pokrenuli, smršali i oblikovali svoje tijelo. Ukoliko želite to ostvariti na najbrži način, mi smo tu da Vam pomognemo.


Mi smo Sanja i Sanjin Imanić i u posljednjih 10 godina smo pomogli stotinama klijenata ostvariti svoje ciljeve i postati najbolja verzija sebe. Zadovoljan klijent nam zaista uljepša dan. Kao Vaši online personalni treneri ćemo pomoći i Vama ostvariti rezultate o kojima ste oduvijek sanjali. Od prvog do zadnjeg koraka smo tu uz Vas.


Uvjereni smo u naše sposobnosti da Vam možemo pomoći i zbog toga Vam nudimo PRVI TRENING BESPLATNO.

Napišite Vaš komentar na članak. To zaista cijenimo.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.