11 SAVJETA ZA SAVRŠENU LJETNU FORMU

Svi žele postići tu idealnu formu o kojoj maštaju. Neko zbog sebe, neko zbog djevojke (žene) ili momka (muža), a neko zbog ljeta. Onda se desi život, koji nekada zna biti kao tornado i baca vas na dvadeset strana odjednom, a vi se u tom svom vrtlogu izgubite, a ujedno s tim se izgubi i vaš pokušaj dostizanja idealne forme. Ljeto je tu pred nama i kako konačno postići tu formu o kojoj maštate uz najbrže i naučno dokazane načine?

 • VJEŽBAJTE NAJMANJE 2 PUTA SEDMIČNO

Prvo i glavno, potrebno je trenirati. Ali ne previše. Nikada ne trebate ići iz krajnosti u krajnost i kada je riječ o vježbanju minimalno što morate dati od sebe, a to znači pronaći snage, volje i vremena da odradite bar 2 treninga sedmično. Ako vam je takav raspored da ne možete stići više treninga, 2 puta sedmično može biti vaš trening plan do kraja života. Ta 2 kvalitetna treninga će vas sigurno daleko dogurati u dostizanju vaših ciljeva.

 • POČNITE DORUČKOVATI

Sigurno često čujete za termin ubrzavanje metabolizma i kako vam doručak može pomoći ubrzati metabolizam što će dovesti do topljenja masnih naslaga. Iako zvuči super, ali doručak vam neće toliko pomoći ubrzati metabolizam. Zašto onda savjet da počnete doručkovati? Zato što doručkom počinjete dan i sa kvalitetnim doručkom ćete imati više energije i volje za suočavanje sa svim izazovima u danu. Također su manje šanse da ćete preskočiti trening taj dan kada ste doručkovali jer navika za doručak gradi disciplinu. Ukoliko nemate naviku doručkovati, pokušajte to promijeniti i vidjećete koje ćete prednosti iskusiti.

 • JEDNOM SEDMIČNO ŠTA ŽELITE

Svi mi volimo jesti nešto što nije zdravo i što nije idealno za nas. Visoko-kalorična hrana je to nešto mistično što nas privlači i što nas deblja. Zašto? Zato što je teško prestati jesti jednom kad krenemo. Samo zamislite pomfrit, palačinke, pizzu, krofne i druge ukusne stvari. Unatoč tome, zbog mentalnog zadovoljstva je dobro pojesti nešto što baš volimo jednom u 7-10 dana. To vam može donijeti dodatni faktor raspoloženja i motivacije. Idealno vrijeme za to je prije treninga jer trening će odraditi svoj hormonalni dio kako bi tijelo najbolje iskoristilo to što ste pojeli. Također jedan visoko-kalorični obrok sedmično će ubrzati vaš metabolizam ukoliko ste u kalorijskom deficitu.

 • PIJTE PUNO VODE

Ovo je nešto što svi znamo ali opet se često zanemari. Voda je krucijalna za naše zdravlje i zdravu funkciju tijela. Idealno je dnevno piti između 2 – 4 litra vode, ovisno o našem nivou aktivnosti i spolu. Što smo aktivniji možemo više vode iskoristiti. Profesionalni sportaši mogu iskoristiti 4-5 litara vode dnevno. Kako pronaći mjeru? Idući put kada odete na toalet, pogledajte boju urina. Idealna boja je svijetlo zelenkasta prema bijeloj.

 • POPRAVITE SVOJE DRŽANJE

Sjedeći život je jedan od velikih problema današnjice i to je nešto što će vas dokrajčiti. Pokušajte kada ste kući da što više stojite ili ležite. Sjedeći položaj nije najprirodniji za naše tijelo, a posebno kada u tom položaju krivimo cervikalni i torakalni dio kičmenog stuba. Na poslu probajte pronaći kvalitetnu stolicu za sjedenje, a dok hodate gledajte uvijek ispred sebe i time će vaše držanje biti ispravnije.

 • VIŠE HODAJTE, MANJE SJEDITE

Iskoristite svoj prirodni motor, noge, i hodajte gdje god možete. Nemojte ići autom u prodavnicu koja je udaljena 100 metara od vas. Prošetajte i iskoristite sve benefite hodanja. Samo pola sata hodanja svaki dan će smanjiti šanse za srčani udar i naučiti tijelo da hranu sprema kao gorivo u mišiće, a ne u masno tkivo.

 • VJEŽBAJTE MAKSIMALNO 5 PUTA SEDMIČNO

Kao što bi trebali vježbati najmanje 2 puta sedmično, tako imamo i gornji limit od maksimalno 5 puta sedmično. Ravnoteža je ključ života pa tako i kad je riječ o vježbanju. Profesionalni sportaši treniraju svaki dan i oni su plaćeni za to, a za nas rekreativce nema apsolutno potrebe trenirati 5 puta sedmično. Za sve vaše fitness ciljeve koje želite postići, idealno je trenirati od 2 do maksimalno 5 puta sedmično. Zapamtite, trening je onoliko dobar, koliko se od njega možemo oporaviti i u ovom slučaju više nije bolje.

 • SMANJITE STRES

Stres je tihi ubica koja proganja sve nas. Uvijek je prisutan i vrlo lako se manifestuje. Problem sa stresom jeste da kad mi pomislimo na nešto loše ili se sekiramo, mozak to percipira kao da se trenutno dešava i hormoni kortizol i adrenalin se luče. Lučenje tih hormona znači da je tijelo u stanju panike i ne može funkcionisati na najbolji način. Kad god ste pod stresom topljenje masti prestaje. Trening pomaže smanjiti stres, ali najbolje rješenje su različite vrste meditacije.

 • SPAVAJTE MINIMALNO 7 SATI SVAKI DAN

Bez sna nema oporavka organizma, nema topljenja masti i izgradnje mišića. San je regeneracija organizma i ako želite biti zdravi i u formi morate spavati minimalno 7 sati svaku noć. Svako od nas se razlikuje i nekome treba više sna, nekome manje, ali redovno spavanje ispod 7 sati nije zdravo. Ako imate takav životni raspored i ne možete redovno spavati, probajte u toku dana kratko odspavati kako bi namirili potrebne sate sna i vaše tijelo će vam biti zahvalno. Većina topljenja masti i izgradnje mišića se dešava kad spavamo.

 • JEDITE PREMA POTREBI

Idealno rješenje ako ne želite brojati kalorije jeste jesti prema zasluzi. Ako ništa u danu niste radili aktivno, onda ne trebate jesti puno. Ako ste obavljali neku tešku aktivnost ili fizički rad, onda se možete počastiti i jesti malo više. Hrana je gorivo i zašto sipati gorivo u rezervoar ako vam nije potrebno. Zamislite ići na pumpu i sipati gorivo, a vaš rezervoar je pun?! Zaista nema smisla. Tako isto razmišljajte o hrani i nećete nikad imati problem sa prekomjernom težinom. Zašto jesti kada vam nije potrebno. Nemojte jesti emocijama.

 • PRONAĐITE ZAMJENU ZA SLATKO

Danas u 21. stoljeću napokon imamo milion zamjena za slatko. Neke od njih su razni izbori pića bez kalorija. Pića bez kalorija nisu idelano rješenje jer su ipak hemijski napravljeni, ali za ponekad su genijalna opcija. Cola zero, red bull no sugar i razni drugi. Onda postoje razni prirodni zaslađivači poput stevije. Imamo kekse koji nemaju šečera, a ni masti. Bitno je samo tražiti opcije jer ćemo ih sigurno pronaći. Uvijek volimo napomenuti da domaći sokovi nisu idealno rješenje jer su i oni puni šečera. Razlika domaćeg soka i cole jeste u tome što je domaći sok zdrav, a cola nije. Ali oba soka imaju isto kalorija i previše sokova vodi do debljanja.

Ovih 11 savjeta su dokazani i isprobani na stotinama klijenata. Sada je red na Vas započeti konačno svoj put prema savršenoj ljetnoj formi. Ukoliko želite to ostvariti na najbrži način, mi smo tu da Vam pomognemo.


Mi smo Sanja i Sanjin Imanić i u posljednjih 10 godina smo pomogli stotinama klijenata ostvariti svoje ciljeve i postati najbolja verzija sebe. Zadovoljan klijent nam zaista uljepša dan. Kao Vaši online personalni treneri ćemo pomoći i Vama ostvariti rezultate o kojima ste oduvijek sanjali. Od prvog do zadnjeg koraka smo tu uz Vas.


Uvjereni smo u naše sposobnosti da Vam možemo pomoći i zbog toga Vam nudimo PRVI TRENING BESPLATNO.

Napišite Vaš komentar na članak. To zaista cijenimo.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.