5 RAZLOGA ZAŠTO TREBATE HODATI VIŠE

Da li se krećete dovoljno? Prema statistici, čak i ako vježbate svakodnevno, to je opet samo 4% vremena u danu provedenog u kretanju. To nije dovoljno jer većinu vremena provodimo sjedeći. Sjedimo u svojoj kući, u autu, na poslu, na kafi s prijateljima tj. 90% vremena smo u sjedećem položaju.

Najbolji način kako to popraviti je hodanjem i pišemo vam pet razloga zašto bi trebali više hodati.

  1. SMANJEN POSTOTAK MASNOĆE U TIJELU

Magazin Lancet Diabetes & Endocrinology Journal je napravio istraživanje u kojem se navodi da osobe koje idu na posao hodajući ili vozeći biciklo, imaju manji procenat masti. Ako se borite sa skidanjem masnih naslaga, ubacite hodanje kao dodatnu aktivnost. Idite na posao, u prodavnicu ili bilo gdje pješiće. Napravite si cilj da svaki dan pješačite najmanje 20 minuta.

2. SMANJEN RIZIK OD SRČANIH OBOLJENJA

Kada ste aktivniji, imate manje šanse za razvijanje srčanih bolesti. Pored vježbanja, hodanje je lagano, jednostavno i ne stvara dodatni stres na vaše tijelo. Također, fizička aktivnost smanjuje krvni pritisak. Svakodnevne šetnje će vam pomoći biti zdraviji i vaše tijelo će vam biti zahvalno, posebno u starijoj dobi.

3. ŠTEDITE NOVAC

Što više hodate, više štedite novca koje bi potrošili na gorivo i provodite više vremena na svježem zraku. Koristan savjet: kada idete pješice u prodavnicu, razmišljat ćete šta kupiti, zato što to morate nositi u rukama, a ne voziti autom. U tom slučaju sigurno nećete kupovati previše nepotrebne hrane.

4. UČINITE ŽIVOT ZANIMLJIVIJIM

Život bi trebao biti zanimljiv. Ako se stalno vozite autom do svake lokacije, život postaje monoton i nezdrav. Kako smo napisali na početku članka, svaka ljudska aktivnost u danu se svodi na sjedenje. Ako želite biti zdravi i vitki to se mora promijeniti,

5. SMANJENA DEPRESIJA I BOLJE RASPOLOŽENJE

Boravak na svježem zraku popravlja raspoloženje. Šetnja može biti opuštanje za mozak i jedan oblik meditacije. Ako možete otići šetati u prirodu, to će biti još bolje. Odmorite svoj mozak od stresa i uživajte. Hodanje nije čudotvoran lijek, ali pošto može smanjiti stres, onda je odlična ideja hodati što više. Ubacite hodanje u svakodnevnicu i osjetit ćete razliku na svom tijelu.

Pored svih savjeta, vrlo često nam je potrebna stručna pomoć kako bi se pokrenuli, smršali i oblikovali svoje tijelo. Ukoliko želite to ostvariti na najbrži način, mi smo tu da Vam pomognemo.


Mi smo Sanja i Sanjin Imanić i u posljednjih 10 godina smo pomogli stotinama klijenata ostvariti svoje ciljeve i postati najbolja verzija sebe. Zadovoljan klijent nam zaista uljepša dan. Kao Vaši online personalni treneri ćemo pomoći i Vama ostvariti rezultate o kojima ste oduvijek sanjali. Od prvog do zadnjeg koraka smo tu uz Vas.


Uvjereni smo u naše sposobnosti da Vam možemo pomoći i zbog toga Vam nudimo PRVI TRENING BESPLATNO.

Napišite Vaš komentar na članak. To zaista cijenimo.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.