TREBATE LI TRENIRATI KADA STE BOLESNI?

Sezona bolesti je tu, uz već postojeću pandemiju Covid-19. Kada imate gripu ili prehladu, trebate li ”iznojiti to” na treningu ili trebate odmoriti par dana?

Drugim riječima, trebate li trenirate kada ste bolesti?

Sigurno ste vidjeli već prizor; osoba zamotana u jaknu koja kiše i kašlje pored vas dok trenirate. Sada razmišljate da li ta osoba treba biti kod kuće, a ne u gym-u inficirajući svu opremu? Pošto se to lako može desiti i vama, dobro je znati trebate li trenirati kada ste bolesni?

Vaš imuni sistem radi teško da vas odbrani od svih mogućih loših bakterija, virusa, fungi i parazita. Vaše bijele krvne stanice imaju memoriju koja im omogućavaju prepoznati specifične patogene i braniti se svaki put kada se pojave isti patogeni.

Kada se pojave prvi znaci bolesti, naprimjer kihanje ili kašljanje i ako želite zamijeniti trening za kauč, sačekajte. Jedan od najboljih pokazatelja spremnosti za trening jeste gdje su simptomi. Ako su simptomi iznad ramena, znači samo glava (kihanje, glavobolja, kašalj), a donji dio tijela je dobar, onda možete trenirati. Ako su simptoni ispod ramena (mišićni bolovi, bolovi u leđima, općenita slabost), onda je bolje odmoriti koji dan.

Postoji bitna razlika izmedju vježbanja i lagane fizičke aktivnosti. Kada smo zdravi, onda možemo trenirati visokim intenzitetom i stvarati stres organizmu. Ali kada smo bolesni, stres od teškog treninga može biti previše za naš imunitet. Zato je trening niskog intenziteta odličan kada ste slabi; kao hodanje, lagano trčanje, vožnja biciklom, plivanje (ako nemate groznicu). Ove aktivnosti ne stvaraju veliki stres organizmu i neće dalje naštetiti tijelu.

Također postoje drugi faktori o kojima ovisi da li ćete se razboliti i ako da, koliko ćete biti bolesni. Faktori kao: starost, spol, treniranost organizma i količina sna.

I da odgovorim na bitno pitanje, trebate li trenirati unutar fitness centra kada ste bolesni?

Ako ne želite zaraziti druge vježbače, onda je bolje ostati trenirati kući ili na svježem zraku, jer je potrebno samo jedan kašalj ili kihanje i pustili ste virus po cijeloj teretani i naštetitli zdravlje svih vježbača.

Kada je riječ o Covid19, svakako preskočite vježbanje u fitness centrima ako imate neke od simptoma. Također ako ste pozitivni na Covid, nemojte vježbate prvih desetak dana dok se tijelo jednim dijelom ne oporavi. Onda možete postepeno početi vježbati dok se ne vratite u svoje normalno stanje.

Pored svih savjeta, vrlo često nam je potrebna stručna pomoć kako bi se pokrenuli, smršali i oblikovali svoje tijelo. Ukoliko želite to ostvariti na najbrži način, mi smo tu da Vam pomognemo.


Mi smo Sanja i Sanjin Imanić i u posljednjih 10 godina smo pomogli stotinama klijenata ostvariti svoje ciljeve i postati najbolja verzija sebe. Zadovoljan klijent nam zaista uljepša dan. Kao Vaši online personalni treneri ćemo pomoći i Vama ostvariti rezultate o kojima ste oduvijek sanjali. Od prvog do zadnjeg koraka smo tu uz Vas.


Uvjereni smo u naše sposobnosti da Vam možemo pomoći i zbog toga Vam nudimo PRVI TRENING BESPLATNO.

Napišite Vaš komentar na članak. To zaista cijenimo.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.