FITNESS KROZ HISTORIJU

Od početka vremena, čovječanstvo je ovisilo o fizičkim sposobnostima. Preživljavanje najjačih je bilo posebno važno kroz historiju i razvoj čovječanstva.

Na početcima civilizacije, čovjek je koristio svoje tijelo kao alat za lov i preživljavanje. Danas, iako moderni čovjek nema potrebu ići do fizičkih ekstrema kako bi preživio, fitness se ipak koristi za poboljšanje zdravlja i fizičkih sposobnosti.

Od početka čovjeka kada su se fizičke sposobnosti koristile za lov i skupljanje pa do vremena velikih svjetskih sila (Egipat, Babilon, Medo-Perzija, Grčka, Rim…), na vježbanje se gledalo kao na način kako da velika imperija ostane velika kroz spremnost vojske. Sve ove velike imperije su stavljale veliki akcenat na odličnu fizičku spremu i mentalnu snagu. Snaga, brzina, izdržljivost su bile broj 1 faktor kako bi vladar ostao što duže na životu uz sigurnu vojsku. Nije ni čudo što su većina njih propali kada se razvio ekstravagantni životni stil (alkoholizam i prejedanje).

Grčko carstvo do danas važi kao najspremnija imperija. Sam dokaz su Olimpijske igre koje su krenule iz Grčke. U Grčkoj, Spartanci su bili i danas jesu, ideal fizičke spremnosti. Zbog toga, Spartanska vojska je bila jedna od najsmrtonosnijih vojski koju je svijet poznavao.

92818945

S druge strane, Kineska i Indijska imperija je koristila vježbanje ne samo za vojne svrhe nego i za poboljšanje zdravlja. Njihovi politički i filozofski vođe, uključujući Konfucija, su podupirali ljude da učestvuju u vježbanju kako bi spriječili određene bolesti poput srčanih oboljenja i dijabetesa. Otkrili su da kroz yogu i borilačke vještine, ne samo da dolaze u bolju formu, nego su i zdraviji – što je bilo veliko otkriće u historiji čovječanstva. Prvi put, vježbanje je postalo lijek za mnoge bolesti.

Za vrijeme Renesanse, kada se desila intelektualna ekspanzija, desila se i ekspanzija filozofije fizičkog vježbanja. Mnogi intelektualci toga vremena, kao John Locke, Martin Luther, Richard Mulcaster i drugi, su držali balans između fizičke spremnosti i intelektualne moći.

Nakon Renesanse u Europi dolazi do prvog modernog pokreta u gimnastici. Kako su se nacije razvijale, tako su se razvili i mnogi gimnastički stručnjaci sa svojim programima.

Njemačka: Johann Guts Muths i Friedrich Jahn su vjerovali da kroz gimnastičke programe, Njemci će biti spremniji i otporniji na invazije neprijatelja.

Švedska: Per Henrik Ling je razvio gimnastički program za edukaciju, vojnu i medicinsku upotrebu.

Danska: Frank Nachtegall je donio svoje gimnastičke programe u školski sistem.

Engleska: Archibald Maclaren je raširio spoznaju o koristima vježbanja da bi razvio zdraviju i snažnjiju omladinu.

Amerika: koristeći najpopularnije metode treniranja iz Europe, Amerikanci su razvili svoj sistem vježbanja. Benjamin Fraklin je bio veliki pobornik održavanja dobrog zdravlja i fizičke spreme.

Industrijalizacija u Sjedinjenim Američkim Državama i Europi je bila početak sjedećeg životnog stila i porastao je broj umrlih od kardiovaskularnih oboljenja, karcinoma i dijabetesa. Ovo je bilo veoma važno kao dokaz da je neaktivnost u snažnoj vezi sa povećanjem raznih oboljenja.

Početkom 20. stoljeća, udobnost, sjedenje i zabava je dobila ogromnu važnost ispred vježbanja i dobrog zdravlja.

Moderni fitness pokreti, kakve poznajemo danas, su se razvili od takmičenja u vojsci između nacija za vrijeme Drugog svjetskog rata i Hladnog rata. Ljudi koji su razvili nove fitness pokrete su bili vizionari poput Jack Lalanne, kojeg se smatra za oca američkog fitnessa. Predsjednici kao John F. Kennedy su snažno podržavali ideju da baza dobrog i kvalitetnog života znači biti zdrav i fizički spreman. Na našim prostorima za vrijeme SFR Jugoslavije, sport i vježbanje je imalo veliku važnost. Razne sportske igre, kampovi, manifestacije i omladinske radne akcije su držale omladinu i odrasle aktivnim i u pokretu.

3fff1ae08cd88577dc24e362d008e898

Pomažući ljudima poboljšati svoje zdravlje i pokrenuti se, sve više vidimo važnost vježbanja. Prošlo je vrijeme kada se moglo birati trebam li vježbati ili ne. Samo pogledajte oko sebe, svoju porodicu i prijatelje, vidjećete da svako ima neki problem i potrebu za kretanjem. Kao što latinska izreka kaže HISTORIA EST MAGISTRA VITAE (historija je učiteljica života), tako ćemo svi uvidjeti da bez redovne fizičke aktivnosti nećemo moći živjeti dugoročno i bez bolesti.


Mi smo Sanja i Sanjin Imanić i u posljednjih 10 godina smo pomogli stotinama klijenata ostvariti svoje ciljeve i postati najbolja verzija sebe. Zadovoljan klijent nam zaista uljepša dan. Kao Vaši online personalni treneri ćemo pomoći i Vama ostvariti rezultate o kojima ste oduvijek sanjali. Od prvog do zadnjeg koraka smo tu uz Vas.


Uvjereni smo u naše sposobnosti da Vam možemo pomoći i zbog toga Vam nudimo PRVI TRENING BESPLATNO.

Napišite Vaš komentar na članak. To zaista cijenimo.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.