DA LI JE VAŽNO VAGANJE?

da li je vazno vaganje

Prateći različite vježbače koji treniraju, primjetili smo da je vaganje postalo ritual prije i poslije treninga.

Ali je li to najbolje vrijeme za vaganje i kolika je važnost konstantnog vaganja za praćenje napretka?

KOJA VAGA JE NAJBOLJA?

Prva i najbitnija stvar ako vam je cilj mršanje jeste konstantnost. To uključuje redovno vaganje na istom mjesto sa istom vagom. Danas kada su sve nove vage digitalne, ne postoji tačna ili netačna vaga. Ako se vagate jednom u apoteci, drugi put kući, treći put kod prijatelja; normalno je vidjeti odstupanja. Svaka vaga i mjesto vaganja je malo drugačije, zato se uvijek vagajte na jednoj vagi, na istom mjestu i tako ćete imati najkonkretnije informacije za praćenje napretka.

KADA SE NAJBOLJE VAGATI?

Odmah nakon buđenja. Nemojte se vagati nakon ručka ili navečer jer kilaža oscilira kroz dan 1-4kg. Idelano vrijeme je ujutro nakon obavljanja nužde uvijek na istom mjestu gdje stoji vaga. To je najkonkretnija kilaža za to doba dana.

VAGANJE NAKON TRENINGA?

Vaganje nakon treninga zvuči primamljivo da vidimo napredak, ali to nije nikakav pokazatelj napretka. Za vrijeme treninga usljed znojenja gubite vodu i vaga će pokazivati koji kilogram manje nakon treninga. Ali to nije tačna kilaža. Nakon ponovnog hidriranja tijela, vratit ćete svu izgubljenu vodenu kilažu. Savjet: nemojte se vagati nakon treninga ako želite saznati kako napredujete.

ŠTA IMATI NA SEBI ZA VRIJEME VAGANJA?

Želite saznati koliko imate kilograma, što znači vagajte sebe. Idealno vaganje je skroz bez odjeće. Ako se vagate u odjeći i ovisno od godišnjeg doba, težit ćete dodatnih 2-3kg, možda čak i više ako imate baš tešku zimsku odjeću.

Ako nemate priliku vagati se bez odjeće, onda probajte se vagati uvijek u istoj odjeći. Za vaganje u različitoj odjeći računajte oscilacije +/- 2-3kg manje.

KOLIKO ČESTO SE VAGATI?

Vagati se možete svaki dan, svake sedmice ili duže, ovisno od vašeg cilja. Ako vam je cilj dobiti na mišićnoj masi ili samo udebljati se, vagajte se svake sedmice.

Ako imate cilj smršati 10+ kilograma, vagajte se također svake sedmice, a ako imate cilj smršati manje od 10 kilograma, onda se vagajte svake 2-3 sedmice.

U konačnici, ne postoji zlatno pravilo, možete se vagati proizvoljno, samo nije preporučljivo kroz dan.

KOLIKO JE VAGANJE VAŽNO?

Vaganje je važno, ali mjerenje struka sa savitljivim metrom je puno važnije. 1kg mišićne mase je jednako 1kg tjelesne masti, ali nije identično u centimetrima. Mišić je puno manjeg obima od masti. Ako trenutno kilaža ostaje ista, to ne znači da ne napredujete. Vagajte se po potrebi, ali redovno mjerite struk.

Pored svih savjeta, vrlo često nam je potrebna stručna pomoć kako bi se pokrenuli, smršali i oblikovali svoje tijelo. Ukoliko želite to ostvariti na najbrži način, mi smo tu da Vam pomognemo.


Mi smo Sanja i Sanjin Imanić i u posljednjih 10 godina smo pomogli stotinama klijenata ostvariti svoje ciljeve i postati najbolja verzija sebe. Zadovoljan klijent nam zaista uljepša dan. Kao Vaši online personalni treneri ćemo pomoći i Vama ostvariti rezultate o kojima ste oduvijek sanjali. Od prvog do zadnjeg koraka smo tu uz Vas.


Uvjereni smo u naše sposobnosti da Vam možemo pomoći i zbog toga Vam nudimo PRVI TRENING BESPLATNO.

Napišite Vaš komentar na članak. To zaista cijenimo.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.