4 NAČINA KAKO SAČUVATI ZDRAVLJE DOK MRŠATE

Ako imate za cilj smršati, zdravlje vam možda nije baš na prvom mjestu, a trebalo bi biti jer najbolji i najbrži način da smršate jeste ostati zdrav zato što tada vaš organizam može optimalno funkcionisati. Optimalno funkcionisanje između ostalog znači kvalitetno iskorištavanje hrane u tijelu, trošenje masnih naslaga i smanjenje ili gubitak masnih ćelija. Zbog toga vam navodimo 4 načina kako sačuvati zdravlje dok mršate.

PAZITE NA UNOS SVIH NUTRIJENTA

Prva stvar na koju se ljudi fokusiraju kada žele smršati su kalorije. To i jeste ispravno, ali ne treba zanemariti šta unosite tim kalorijama. Svi nutrijenti su važni i trebate obratiti pažnju na dovoljan i balansiran unos proteina, ugljikohidrata, masti, vitamina i minerala jer su esencijalni na naše zdravlje. U procesu mršanja ste u kalorijskom deficitu, što znači da ste automatski u manjku nekih nutrijenata. To je razlog zašto trebate obratiti pažnju kako bi unijeli najkvalitetniju hranu u svoje tijelo, sačuvali svoj imunitet, a i oporavili mišiće.

SPAVAJTE DOVOLJNO

Mislim da smo u svakom od zadnjih 5 blogova spomenuli važnost sna, ali pošto je to najvažnija karika, spomenut ćemo i u ovom, a vjerovatno i u narednih 5. Ne možemo dovoljno naglasiti koliko je san bitan za oporavak tijela, jačanje i održavanje imuniteta i općenito boljeg stanja uma. Svi znamo da kad se ne naspavamo, ništa nam ne ide od ruke. Manjak sna može dovesti do pada imuniteta i usporenje metabolizma i time se proces mršanja zaustavlja. Pad imuniteta povećava šanse da se razbolite, što dodatno znači zaustavljanje procesa mršanja.

IZBJEGAVAJTE STRESNE SITUACIJE

Ovo je lakše reći nego uraditi, ali ništa nije nemoguće. Zapamtite da je pravo malo stvari u našem životu pod moranjem i ukoliko želite kontrolisati stres, onda radite više stvari koje volite, a manje koje ne volite. Vježbanje je odličan ispušni ventil za stresne situacije, ali nekada previše stresnih situacija može dovesti do smanjenja volje za trening. Zbog toga je krucijalno kontrolisati stres u životu.

TRENIRAJTE UMJERENO

Razumijemo da želite smršati što prije, to i mi želimo za vas, ali nikad na štetu zdravlja. Previše vježbanja odjednom ne samo da će eventualno usporiti proces mršanja, nego će i naštetiti vašem zdravlju. Vježbanje je fizički stres na organizam, ali da bi imao efekat mora biti kontrolisan i doziran. Preko noći se ne možete udebljati, a isto tako ne možete ni smršati. Potrebno je vrijeme kako bi vidjeli rezultate, ali ukoliko ste odlučni i redovni, za 3-4 sedmice možete vidjeti odlične rezultate koji će vam biti vjetar u leđa za dalje. Znamo da je nekad teško oduprijeti se želji za požurivanjem, ali iz iskustva vam govorimo da usporite. Nekad je bolje jedan korak nazad, pa naprijed pet, nego pet naprijed, a deset nazad.

Pored svih savjeta, vrlo često nam je potrebna stručna pomoć kako bi se pokrenuli, smršali i oblikovali svoje tijelo. Ukoliko želite to ostvariti na najbrži način, mi smo tu da Vam pomognemo.


Mi smo Sanja i Sanjin Imanić i u posljednjih 10 godina smo pomogli stotinama klijenata ostvariti svoje ciljeve i postati najbolja verzija sebe. Zadovoljan klijent nam zaista uljepša dan. Kao Vaši online personalni treneri ćemo pomoći i Vama ostvariti rezultate o kojima ste oduvijek sanjali. Od prvog do zadnjeg koraka smo tu uz Vas.


Uvjereni smo u naše sposobnosti da Vam možemo pomoći i zbog toga Vam nudimo PRVI TRENING BESPLATNO.

Napišite Vaš komentar na članak. To zaista cijenimo.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.