7 ZNAKOVA KALORIJSKOG DEFICITA

Nedavno smo u blogu spomenuli da ukoliko želite smršati, ostati u kalorijskom deficitu je najvažnija stvar na koju morate obratiti pažnju. Tu smo naveli 5 pravila kako ostati u kalorijskom deficitu, a danas vam pišemo 7 znakova na osnovu kojih možete prepoznati jeste li zaista u kalorijskom deficitu. Pa krenimo redom.

  1. SMANJIVANJE KILOGRAMA

Sve osobe koje žele smršati bi htjele to uraditi odjednom. Ta želja je skroz normalna jer smo kao ljudi nestrpljivi i želimo dobre stvari da nam se dese što prije. Zbog te želje, osobe koje su u procesu mršanja se vagaju često, ponekad i više puta dnevno u nadi da će vidjeti pomak. Da li je to ispravno? Pa baš i ne. Naša kilaža varira zbog milion faktora i vaganje više puta dnevno nije dobra ideja zbog vašeg raspoloženja jer ćete se vrlo vjerovatno razočarati. Preporučujemo vam vaganje svakih 7 dana, uvijek ujutro prije doručka, bez odjeće, idealno nakon velike nužde i s vagom na istom mjestu. Možete se također vagati svaki dan i onda nakon 7 dana, saberite kilograme i podijelite na 7. To je vaša prosječna kilaža za tu sedmicu. Ukoliko ne vidite manju kilažu nakon 2 sedmice, to znači da niste bili u kalorijskom deficitu.

2. OSJEĆAJ PRAZNINE

Niko od nas ne voli biti gladan, ali kada smo u procesu mršanja, ponekad je osjećaj praznoće nužna pojava koju moramo pretrpjeti. Postoje razni načini kako suzbiti glad (više vode, hrana puna vlakna, više povrća i drugi), ali ako nikada niste gladni ili samo prazni, a krenuli ste u proces mršanja, onda niste u kalorijskom deficitu. Kako počinjete gubiti kilograme, sigurno ćete primjetiti da vam obroci postaju manje zasitniji. To je odbrambeni mehanizam tijela koji želi sačuvati energiju na sve moguće načine.

3. SMANJIVANJE STRUKA

Najvažniji pokazatelj napretka u procesu mršanja jeste smanjivanje obima struka. Kako smo već spomenuli da kilogrami mogu varirati zbog raznih faktora, ali centimetri struka moraju uvijek ići prema dole. Gore smo napisali da ukoliko kilogrami ne spadaju nakon 2 sedmice, tada niste u kalorijskom deficitu, ali struk bi se trebao smanjivati svakih 7-10 dana.

4. PREVELIK FOKUS NA HRANU

Proces mršanja je zaista zanimljiv proces koji smo Sanja i ja odradili po drugi put zadnjih mjeseci kako bi ponovo dokazali efikasnost naših trening programa i planova ishrane. Više o tome možete pročitati u našem blogu vezanom za našu transformaciju. Ali u procesu mršanja, desiti će vam se stalno fokusiranje na hranu i stalna priča o hrani. Mi smo stalno smišljali i pravili planove šta ćemo jesti za nagradni obrok ili koje ćemo začine koristiti kako bi nam obroci bili ukusniji. Ovo je također skroz normalno jer tijelo gubi masno tkivo i mozgu daje signale da je nastupio kalorijski deficit.

5. PAD TEMPERATURE TIJELA

Ovaj znak je više Sanja osjetila nego ja, jer je ona više ”smrzlo”, ali dešavalo se i meni. Posebno predvečer sam primjetio da su mi stopala hladnija, a nekad i ruke. Pošto proces mršanja i kalorijski deficit treba biti ograničen, a ne životni stil, ova privremena hladnoća će proći. Dotad obucite malo deblje čarape i bit će sve uredu. Ukoliko općenito imate hladnija stopala, trening će vam drastično pomoći kako bi poboljšali svoju cirkulaciju.

6. PROMJENE RASPOLOŽENJA

Promjene raspoloženja se većinom dešavaju većinom kada smo gladni, neraspoloženi ili nenaspavani. Ako ste u procesu mršanja, vaše tijelo dobiva manje energije nego što mu je potrebno i to može često dovesti do promjena raspoloženja. Pokušajte u ovom periodu, koliko je to moguće, izbjegavati raditi stvari koje vas inače nerviraju.

7. DRASTIČAN PAD ENERGIJE U POPODNEVNIM SATIMA

Ovo je zanimljiv pokazatelj jer ukoliko ne želite mršati, a osjetite pad energije u popodnevnim satima, onda bi trebali analizirati svoju ishranu, san i ostale aktivnosti koje možda dovode do toga da imate manje energije. Ako želite smršati, ovo je skroz normalno jer tijelo kada ima manje energije nego što mu je potrebno, postane štedljivo sa energijom. Naša preporuka je piti što više vode, trenirati umjerenije i svakako spavati dovoljno. San i oporavak su uvijek ključ.

Pored svih savjeta, vrlo često nam je potrebna stručna pomoć kako bi se pokrenuli, smršali i oblikovali svoje tijelo. Ukoliko želite to ostvariti na najbrži način, mi smo tu da Vam pomognemo.


Mi smo Sanja i Sanjin Imanić i u posljednjih 10 godina smo pomogli stotinama klijenata ostvariti svoje ciljeve i postati najbolja verzija sebe. Zadovoljan klijent nam zaista uljepša dan. Kao Vaši online personalni treneri ćemo pomoći i Vama ostvariti rezultate o kojima ste oduvijek sanjali. Od prvog do zadnjeg koraka smo tu uz Vas.


Uvjereni smo u naše sposobnosti da Vam možemo pomoći i zbog toga Vam nudimo PRVI TRENING BESPLATNO.

Napišite Vaš komentar na članak. To zaista cijenimo.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.