DA LI JE ŠEĆER KRIVAC ZA PREKOMJERNU KILAŽU?

2 minute čitanja
Blog ćemo odmah otvoriti sa odgovorom na pitanje iz naslova, a to je NE. Šećer nije krivac za prekomjernu kilažu i debljanje.

Šećer je jedna vrsta ugljikohidrata i nema ništa posebno vezano za šećer što ljude tajno deblja. Previše kalorija je razlog debljanja miliona ljudi. Previše kalorija može biti i od šećera, ali jedna kalorija šećera ne znači da automatski ta ista kalorija ide u masno tkivo. Jedan od najvećih mitova vezanih za ishranu je taj da sav šećer koji konzumirate se pretvori u masno tkivo. To apsolutno nije tačno.

Ukoliko jedete više kalorija nego što vam je potrebno, dobivat ćete na kilaži. Ukoliko jedete manje kalorija nego što vam je potrebno, gubit ćete na kilaži. Da li će ta kilaža biti od masnog ili mišićnog tkiva ovisi od vaše genetike, ishrane i vrste treninga.

Planove ishrane koje pravimo svojim klijetima upravo baziramo na količini hrane i ne izbacujemo ni jedan makronutrijent jer to nije najbolje i najbrže rješenje. Naši planovi su jednostavni za pratiti i nisu nikakva dijeta. Također smo svjesni da je problem sa šećerom u njegovom okusu i ovisnosti, i znamo taj osjećaj kad pojedemo nešto slatko kako nas ”mami” da pojedemo još više.

Prije par godina je Cedevita imala reklamu za svoje bombone i glavna rečenica je bila: ”Probajte pojesti samo jednu”, i Cedevita je perfektno opisala šećer tom reklamom.

Kako bi se naši klijenti što lakše borili s tim, u našim planovima ishrane smo im napravili nagradni obrok kada za taj jedan obrok oni mogu jesti šta žele i koliko žele. Nagradni obrok je dobra opcija kako se metabolizam ne bi usporio, ali i za mentalno zadovoljstvo.

Neko učestalno mišljenje koje kruži i s kojim se mi često susrećemo jeste da ima vrsta hrane koju možete ili trebate jesti ukoliko želite smršati i druga koju morate izbjegavati. Šećer obično spada u vrstu hrane koju trebate izbjegavati. Ali to je relativno tačno zato što bez obzira ako jedete super zdravu hranu, količina je krucijalna kada govorimo o debljanju.

Ključ svake dijete i plana ishrane je u tome da pratite sistem koji vam je lako pratiti i s kojim ćete jesti hranu koje nećete moći previše pojesti. Baš zbog toga u saradnji s klijentima pravimo planove ishrane sa hranom koju onu vole i u kojoj uživaju.

Ukoliko želite i Vi ostvariti svoje ciljeve na najbrži način, prijavite se još danas, a mi Vas sa zadovoljstvom čekamo!


Mi smo Sanja i Sanjin Imanić i u posljednjih 10 godina smo pomogli stotinama klijenata ostvariti svoje ciljeve i postati najbolja verzija sebe. Zadovoljan klijent nam zaista uljepša dan. Kao Vaši online personalni treneri ćemo pomoći i Vama ostvariti rezultate o kojima ste oduvijek sanjali. Od prvog do zadnjeg koraka smo tu uz Vas.


Uvjereni smo u naše sposobnosti da Vam možemo pomoći i zbog toga Vam nudimo PRVI TRENING BESPLATNO.

Napišite Vaš komentar na članak. To zaista cijenimo.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.