ŽELITE SMRŠATI? JEDITE DOVOLJNO OVOG NUTRIJENTA

Ukoliko želite smršati, prvu stvar što trebate uraditi je smanjiti količinu hrane koju pojedete u danu. Ali jedan nutrijent je najvažniji ukoliko želite smršati na najbrži način. Možda ste znali, a možda i ne da je riječ o proteinu.

Istraživanja su pokazala da visoko-proteinska ishrana je daleko bolja od nisko-proteinske ishrane za izgradnju mišića ili mršanje. Bez obzira koliko imate godina, koji ste spol i koji sistem ishrane pratite, protein je apsolutno esencijalan za zdravo mršanje.

4 BITNA FAKTORA KAKO VAM PROTEIN POMAŽE SMRŠATI

  • Visoko-proteinska ishrana daje cigle (aminokiseline) za izgradnju vašeg tijela koje su potrebne za izgradnju kako mišića, tako i imuniteta i općenito cijelog tijela. Mišići su krucijalni za mršanje jer oni troše više kalorija nego masno tkivo. Mišići troše kalorije dok ste u stanju mirovanja. Što imate više mišića, više kalorija trošite.
  • Kada jedete puno proteina, vaše tijelo troši 20-35% kalorija na probavu proteina. Ovo se zove termogeni efekat hrane. To je puno više nego što potroši za probavu ugljikohidrata 5-15% ili na probavu masti, samo 5%.
  • Visoko-proteinska ishran pomaže u suzbijanju apetita i pomoći će vam držati se vašeg plana ishrane, jer najbolji plan ishrane je onaj koji možete dugoročno pratiti.
  • Protein također pomaže u topljenju masti održavajući stabilan nivo glukoze u krvi i tako vam pomaže kontrolisati glad i osjećati se dobro.

KOJI SU NAJBOLJI IZVORI PROTEINA?

Najbolji izvori proteina su oni koji sadrže sve esencijalne aminokiseline, a to su:

  • Jaja
  • Mliječni proizvodi (mladi sir, mlijeko, sirutka)
  • Mesni proizvodi (najbolje opcije su nemasni dijelovi bilo kojeg mesa)
  • Riba i morska hrana

3 najbolja izvora proteina biljnog porijekla:

  • Grah, leća, leblebije/slanutak, sojini proizvodi
  • Orašasti plodovi (kikiriki, košpice, čija sjemenke, lješnjaci, bademi, orasi…)
want-to-lose-weight-eat-enough-protein-v2-3-640xh

Pored svih savjeta, vrlo često nam je potrebna stručna pomoć kako bi se pokrenuli, smršali i oblikovali svoje tijelo. Ukoliko želite to ostvariti na najbrži način, mi smo tu da Vam pomognemo.


Mi smo Sanja i Sanjin Imanić i u posljednjih 10 godina smo pomogli stotinama klijenata ostvariti svoje ciljeve i postati najbolja verzija sebe. Zadovoljan klijent nam zaista uljepša dan. Kao Vaši online personalni treneri ćemo pomoći i Vama ostvariti rezultate o kojima ste oduvijek sanjali. Od prvog do zadnjeg koraka smo tu uz Vas.


Uvjereni smo u naše sposobnosti da Vam možemo pomoći i zbog toga Vam nudimo PRVI TRENING BESPLATNO.

Napišite Vaš komentar na članak. To zaista cijenimo.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.