OPASNOSTI OD ZAMOTAVANJA STOMAKA FOLIJOM

Svi smo mi danas pomalo preokupirani mršanjem i pronalaskom brzih rješenja za mršanje, ali je uvijek najbolje i najbrže rješenje ono koje je provjereno i testirano kroz godine, a to je redovan trening i pravilna ishrane. Oni koji misle da to rješenje nije dovoljno brzo ili nemaju dovoljno volje da se pokrenu, pokušali su pronaći razne metode kako smršati preko noći.

Jedna od njih je zamotavanje tijela ili samo stomaka u neki celofan ili foliju. Ovo bi navodno trebalo funkcionisati sa idejom da će to proizvesti dodatno znojenje i da će to dodatno znojenje uzrokovati mršanje. Jednostavno zar ne? E pa nije baš.

Tijelo funkcioniše na poseban način. Za tijelo ne postoji debelo ili mršavo. Tijelo je uvijek u sistemu za preživljavanje. Kada jedete previše, to je za tijelo dobro jer pravi zalihe (masno tkivo) koje će vas držati na životu ako bi došao period gladovanja. To je možda nekad bilo korisno, ali u današnjem društvu je nepotrebno. Niko ne mora danas hodati šumama kako bi lovio i tražio hranu. Zbog toga je tako teško smršati jer tijelo to ne želi, na mršanje gleda kao na put prema smrti.

Opasnost pretjeranog znojenja

Pretjerano znojenje umotanog tijela može dovesti do dehidracije koje je opasno zato što se znoj ne suši nego ostaje na tijelu, podižući temperaturu tijela na nesiguran nivo. Pretjerano znojenje također dovodi to promjene hemije krvi, smanjujući volumen krvi i šaljući manje kisika u ćelije. Slabost, vrtoglavica, pomutnja, koma ili čak smrt su rezultat pretjeranog gubljenja tekućine. Ako vam neko predloži zamotati tijelo u foliju, dobro se zapitajte ko vam daje savjet.

Pored znojenja, sama folija je štetna za tijelo zbog supstanci od kojih je napravljena. Tijelo kroz kožu upija sve te supstance i može uzrokovati alergije ili nešto gore.

Poenta je da vam folija ne pomaže istopiti mast. Kao ni jakna ili trenerka u kojoj trčite niti pojas za stomak. Samo što ćete u tom satu treninga izgubiti jeste vodena kilaža koja će se lako vratiti kada se napijete vode poslije treninga.

Većina ljudi koja je rekla da im je pomogla folija ili jakna će sigurno reći da su trenirali redovno više puta sedmično i jeli umjereno i zdravo. Tako da rezultat njihovog napretka nije folija nego konstantan trud. Naš savjet je da ostavite foliju za druge svrhe, kao naprimjer kada trebate zamotati svoj ručak za posao.

Pored svih savjeta, vrlo često nam je potrebna stručna pomoć kako bi se pokrenuli, smršali i oblikovali svoje tijelo. Ukoliko želite to ostvariti na najbrži način, mi smo tu da Vam pomognemo.


Mi smo Sanja i Sanjin Imanić i u posljednjih 10 godina smo pomogli stotinama klijenata ostvariti svoje ciljeve i postati najbolja verzija sebe. Zadovoljan klijent nam zaista uljepša dan. Kao Vaši online personalni treneri ćemo pomoći i Vama ostvariti rezultate o kojima ste oduvijek sanjali. Od prvog do zadnjeg koraka smo tu uz Vas.


Uvjereni smo u naše sposobnosti da Vam možemo pomoći i zbog toga Vam nudimo PRVI TRENING BESPLATNO.

Napišite Vaš komentar na članak. To zaista cijenimo.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.