ZAŠTO STALNE UPALE NE ZNAČE DA STE U FORMI?

Vjerovali ili ne, za većinu ljudi upale su razlog vježbanja. Ako se nisu upalili poslije treninga, vjeruju da nisu odradili dobar trening jer su im upale mjerilo dobrog treninga. Tu nastaje problem jer prema fiziologiji: UPALE NE ZNAČE DA NAPREDUJETE. To samo znači da tijelo radi određeni pokret koji nije nikad prije ili nije dugo radio.

Upale su normalna stvar, krenete trenirati i to je odgovor, adaptacija organizma na stres tj. trening. Postoje akutne i hronične. Upale jednostavno bole, ali one su samo nus pojava u procesu vježbanja koje će proći nakon par dana ako trenirate ”pametno”.

Moderni fitness trendovi populariziraju da budete stalno pod upala, jer ipak mišljenje je da ako ste stalno pod upalama, treninzi su dobri i da je to mjerilo vaše želje i volje za napretkom. To nije tako. Povremene upale su normalan dio treninga, ali hronične upale koje traju sedmicama ili čak mjesecima su veoma loša stvar za vaše zdravlje i to je skoro ista stvar kao bolest. Naše tijelo to ne može podnijeti jer se ne može adaptirati na hornične upale isto kao što se ne može adaptirati na gladovanje.

Zaboravite na teorije o mišičnoj konfuziji, da trebate stalno šokirati mišiće raznim vježbama kako bi napredovali. Šokirati ćete ih do te mjere da ćete konstantno biti umorni, neraspoloženi i nenaspavati. Program treninga mora biti tačno programiran, u kontinuitetu, a ne svaki trening za sebe: stalno raditi nove stvari i nove vježbe. Iako to možda zvuči zanimljivo, uvijek raditi novo, ali to nije put ka napretku. Ako ste dosad trenirali pod pretpostavkom da upale znače napredak, nadam se da vam je ovaj članak pomogao da preispitate svoj trening.

Iako upale su neizbježan dio procesa treniranja, nikada ne bi trebalo da postanu poenta ili cilj vježbanja.

Pored svih savjeta, vrlo često nam je potrebna stručna pomoć kako bi se pokrenuli, smršali i oblikovali svoje tijelo. Ukoliko želite to ostvariti na najbrži način, mi smo tu da Vam pomognemo.


Mi smo Sanja i Sanjin Imanić i u posljednjih 10 godina smo pomogli stotinama klijenata ostvariti svoje ciljeve i postati najbolja verzija sebe. Zadovoljan klijent nam zaista uljepša dan. Kao Vaši online personalni treneri ćemo pomoći i Vama ostvariti rezultate o kojima ste oduvijek sanjali. Od prvog do zadnjeg koraka smo tu uz Vas.


Uvjereni smo u naše sposobnosti da Vam možemo pomoći i zbog toga Vam nudimo PRVI TRENING BESPLATNO.

Napišite Vaš komentar na članak. To zaista cijenimo.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.