8 MITOVA O ISHRANI KOJI JEDNOSTAVNO NISU ISTINITI

Kada je riječ o ishrani, netačne informacije i takozvana brza rješenja su na svakom koraku. Započnite konverzaciju sa nekim i čuti ćete teorije o tome kako vas mast čini debljim, previše proteina je štetno za bubrege i da je žumance najveće zlo.

Najgori dio svega svega? Zbog previše informacija, veoma je teško odlučiti šta je tačno, a šta netačno. Zato smo mi odlučili igrati se razbijanja mitova i u nastavku razbijamo 8 mitova o ishrani.

MIT 1: KONZUMIRANJE SEČERA VAS DEBLJA

Šečer je dobio titulu glavnog krivca za debljanje miliona ljudi, ali ovo je djelomično istinito. Šečer vas zaista može udebljati ali samo ako konzumirate više nego što vam je potrebno. Kalorije su ključ debljanja i mršanja. Zato ako želite smršati, možete konzumirati slatkiše ali samo u određenim količinama.

MIT 2: VISOKO PROTEINSKA DIJETA STVARA STRES NA BUBREGE

Vaši bubrezi su nevjerovatno dobri u filtriranju nepotrebnih supstanci iz vašeg tijela. Njihova funkcija je filtrirati te nepotrebne supstance iz krvi u urin i mogu podnijeti dosta stresa i rada. Tako da ne brinite oko toga. Svakako preporučujemo veći unos vode u toku dana zbog bržeg čišćenja organizma.

MIT 3: REDOVAN DORUČAK UBRZAVA METABOLIZAM

Doručkovanje je odlična navika i svakome bi je preporučili, ali nije nužno ukoliko želite smršati brže. Doručak je idealan početak dana, ali ako nemate tu naviku ili želite odspavati koji sat duže ujutro prije izlaska iz kuće, onda možete preskočiti doručak i biti sigurni da to neće uticati na vaš proces mršanja.

MIT 4: ZDRAVI SLATKIŠI SU BOLJI

Zdravi slatkiši, ako su dobro napravljeni, su zdraviji od prerađenih, ali opet naglašavamo, kalorije su ključ ukoliko želite smršati. Zdravi kolači imaju hrpu kalorija tako da nemojte misliti da možete jesti domaćih zdravih slatkiša koliko želite i smršati.

MIT 5: JEDENJE NAVEČER ĆE VAS UDEBLJATI

Ovo na prvu možda ima logike jer navečer niste toliko aktivni kao u toku dana, pa ne bi trebali toliko jesti. Ali tijelo radi isto i navečer i tokom dana. Ako pazite na unos kalorija i navečer pojedete planirani obrok, nemate razloga brinuti se. Problem je prekomjeran unos kalorija bilo kad u danu.

MIT 6: DIJETA BEZ UGLJIKOHIDRATA JE NAJBOLJA ZA MRŠANJE

Ketogena dijeta je jedna od najpopularnijih dijeta za mršanje, ali nije najoptimalnija jer izbacuje jedan kompletan makronutrijent, a to su ugljikohidrati. Pored toga, ketogena ishrana nije ništa bolja ili brža za mršanje od obične balansirane ishrane. Sigurno zvuči primamljivo ideja ketogene ishrane da ukoliko jedete mast, tijelo će brže pržiti mast. Ali bilo koji kalorijski deficit će pržiti mast. Zato je naša preporuka svakako unos svih nutrijenata u malom kalorijskom deficitu.

MIT 7: PUNO ŽUMANACA JE LOŠE ZA ZDRAVLJE

Žumance sadrži kvalitetne masti koje su potrebne za regulaciju hormona. Također, žumance sadrži dobri holesterol koji je potreban tijelu kako bi balansirali loši holesterol. Jaja kao obrok bez žumanaca nisu obrok kako treba. Trebamo uživati u hrani, a ne patiti se i zbog toga uvijek jedite cijelo jaje jer je 100 puta ukusnije, a i zdravije.

MIT 8: JEDENJE MASTI VAS DEBLJA

Konzumiranje masti vas neće debljati. Pretjerano konzumiranje hrane općenito će vas udebljati, nebitno da li se radi o mastima, ugljikohidratima ili protenima. Masti su izuzetno bitne za zdravlje i normalno funkcionisanje vašeg organizma.

Pored svih savjeta, vrlo često nam je potrebna stručna pomoć kako bi se pokrenuli, smršali i oblikovali svoje tijelo. Ukoliko želite to ostvariti na najbrži način, mi smo tu da Vam pomognemo.


Mi smo Sanja i Sanjin Imanić i u posljednjih 10 godina smo pomogli stotinama klijenata ostvariti svoje ciljeve i postati najbolja verzija sebe. Zadovoljan klijent nam zaista uljepša dan. Kao Vaši online personalni treneri ćemo pomoći i Vama ostvariti rezultate o kojima ste oduvijek sanjali. Od prvog do zadnjeg koraka smo tu uz Vas.


Uvjereni smo u naše sposobnosti da Vam možemo pomoći i zbog toga Vam nudimo PRVI TRENING BESPLATNO.

Napišite Vaš komentar na članak. To zaista cijenimo.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.