JAČANJE IMUNITETA POMOĆU VJEŽBANJA

Vježbanje donosi mnoge koristi, od poboljšanja mobilnosti, pojačanog rada mozga do smanjenog rizika za povrede. Dokazano je da vježbanje može ojačati imunitet protiv bolesti.

Kako vježbanje tačno smanjuje rizik od bolesti?

  • Vježbanje mijenja bijele krvne stanice i anti-tijela. Ove promjene uzrokuju da bijele krvne stanice i anti-tijela brže cirkulišu kroz krvotok, što znači da će se brže suzbiti infekcije. Ovo brzo suzbijanje smanjuje rizik da se bolest razvije.
  • Vježbanje izbacuje bakterije iz respiratornog sistema. Ubrzano disanje koje je uzrokovano vježbanjem, izbacuje bakterije iz dišnih puteva (nosa i grla) i pluća. Za bolesti koje putuju zrakom (prehlada, kašalj, gripa…) vježbanje je prva linija odbrane da zaustavi patogene od inficiranja respiratornih sistema.
  • Vježbanje smanjuje hormon stresa. Kortizol koči imune funkcije tijela, što znači da tijelo dolazi u stanje u kojem je ranjivo. Smanjujući količinu lučenja kortizola, vježbanje štiti organizam od bolesti.
  • Vježbanje podiže temperaturu tijela. Vjeruje se da povećana tjelesna temperatura stvara nepovoljno područje za razvijanje bakterija. Bakterije traže toplu okolinu za razmnožavanje, ali previše toplote može uništiti bakterije; zato dobijamo temperaturu kad smo bolesni. Povećana temperatura tijela prilikom vježbanja pomaže u borbi protiv infekcija.

Naravno postoje i drugi načini kako vježbanje pomaže tijelu, mi smo naveo samo neke. Također želimo napomenuti situacije kada vježbanje može naštetiti tijelu, a to je kada ste teže bolesni. Trenirajte umjereno i pametno. Nemojte se ubijati svaki trening i završavati trening na sve četiri.

Pored svih savjeta, vrlo često nam je potrebna stručna pomoć kako bi se pokrenuli, smršali i oblikovali svoje tijelo. Ukoliko želite to ostvariti na najbrži način, mi smo tu da Vam pomognemo.


Mi smo Sanja i Sanjin Imanić i u posljednjih 10 godina smo pomogli stotinama klijenata ostvariti svoje ciljeve i postati najbolja verzija sebe. Zadovoljan klijent nam zaista uljepša dan. Kao Vaši online personalni treneri ćemo pomoći i Vama ostvariti rezultate o kojima ste oduvijek sanjali. Od prvog do zadnjeg koraka smo tu uz Vas.


Uvjereni smo u naše sposobnosti da Vam možemo pomoći i zbog toga Vam nudimo PRVI TRENING BESPLATNO.

Napišite Vaš komentar na članak. To zaista cijenimo.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.