ZAŠTO JE TRENING S OPTEREĆENJEM ODLIČAN ZA SRCE?

Svi znamo da je trening s opterećenjem odličan za naše zdravlje. Povećava mišićnu snagu, izdržljivost, smanjuje potkožno masno tkivo, ubrzava metabolizam, poboljšava imunitet, balansira lučenje hormona i lista ide dalje i dalje.

Istina je da trening s optrećenjem je važniji nego kardiovaskularni trening ili skraćeno kardio. Možete popraviti kardiovaskularnu izdržljivost treningom snage, ali ne možete popraviti snagu radeći kardio (kardiovaskularnu izdržljivost).

Istraživanje je pokazalo je trening s opterećenjem je čudotvoran za srce. Tim istraživača sa Univerziteta British Columbia su otkrili da samo – JEDAN TRENING – sa opterećenjem je dovoljan da smanji rizik od razvijanja dijabetesa. Pošto prisustvo dijabetesa stvara ogroman rizik za razvijanje kardiovaskularnih bolesti (osobe s dijabetesom ima 4 puta veću sanšu za razvijanje kardiovaskularnih bolesti), važnost ove studije je jasna.

Istraživači su uradili eksperiment sa 35 studenata i podijelili ih u 3 grupe: dijabetičari, vježbače bez dijabetesa i osobe koje ne vježbaju. Svi studenti su raditi isto: 20-minutno zagrijavanje, zatim 7-minutni visoko intenzivni intervalni trening s opterećenjem. Nakon 7-minutnog treninga, istraživači su testirali studente da vide rezultate.

Otkrili su impresivne rezultate. Studenti su imali bolju funkciju krvih sudova nakon treninga, a najveći napredak je imala grupa dijabetičara. Poboljšanje rada krvnih sudova znači smanjen rizik od srčanog udara i općenito poboljšanje rada srca.

Studenti su također prošli i kroz trening kardiovaskularnih vježbi (pedalanje na stacionarnom biciklu). Ta vježba jeste donijela rezultat, ali nije ni približno onome što je napravio trening s opterećenjem. Ovo pokazuje da je trening s opterećenjem važniji od kardia.

Ako imate porodični problem dijabetesa, srčanih problema ili metaboličkih sindroma; u vašem je interesu da počnete biti aktivni ODMAH. Nemojte trošiti sate svake sedmice radeći samo kardio, umjesto toga, odradite trening s opterećenjem, a potom kardio. Kako je istraživanje pokazalo, samo par minuta intervalnog treninga s opterećenjem može dovesti do ogromnog povećanja zdravlja srca.

Bitno je da trening s opterećenjem bude prioritet, pa zatim cardio. Nemojte nikada raditi samo cardio. Trud koji potrošite na pravi trening neće nikada biti protraćen, samo će voditi do zdravijeg i sretnijeg života.

Pored svih savjeta, vrlo često nam je potrebna stručna pomoć kako bi se pokrenuli, smršali i oblikovali svoje tijelo. Ukoliko želite to ostvariti na najbrži način, mi smo tu da Vam pomognemo.


Mi smo Sanja i Sanjin Imanić i u posljednjih 10 godina smo pomogli stotinama klijenata ostvariti svoje ciljeve i postati najbolja verzija sebe. Zadovoljan klijent nam zaista uljepša dan. Kao Vaši online personalni treneri ćemo pomoći i Vama ostvariti rezultate o kojima ste oduvijek sanjali. Od prvog do zadnjeg koraka smo tu uz Vas.


Uvjereni smo u naše sposobnosti da Vam možemo pomoći i zbog toga Vam nudimo PRVI TRENING BESPLATNO.

Napišite Vaš komentar na članak. To zaista cijenimo.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.