KAKO SE BRŽE OPORAVITI OD TRENINGA?

Treniranje u nedovoljno oporavljenom ili umornom stanju zna biti frustirajuće. Pokušavate postaviti novi rekord ali ne ide. Kako to popraviti? Koji je najbolji način da se brže oporavite od treninga?

Ne postoji magično rješenje za instant oporavak, ali postoji par načina kako ubrzati oporavak.

Odmor ili aktivni odmor

Kvalitetan i dovoljan san daje vašem tijelu najbolji tretman koji može dobiti. Pored toga, aktivni odmor je lagani trening niskog intenziteta koji stimuliše krvotok da odnosi štetne tvari iz mišića kako bi se smanjila mišićna bol. Aktivni odmor može biti plivanje, jogging ili isti trening koji radite samo nižeg intenziteta.

Hladna kupka ili hladan tuš

Sigurno ste vidjeli na nekim videima kako sportaši nakon naporng treninga legnu u kadu punu leda i hladne vode. Isto tako, svi znamo da kad nas nešto boli, stavljamo hladnu oblogu na bolno područje. Zašto je to tako? Zato što led trenutno skuplja krvne sudove i smanjuje otok, a nakon što maknemo hladnu oblogu, krvotok krene raditi ubrzano i onda odnosi štetne tvari od povrijeđenog područja.

Hidracija

Dovoljan unos vode pomaže vašem tijelu izbaciti štetne tvari i smanjiti dehidraciju koja može povećati upalu ili zamor mišića. Dovoljan unos vode je 3-4 litra za muškarce i 2-3 litra za žene. Najbolji pokazatelj je boja urina. Idealna je zelenkasta.

Nutricijski bogata ishrana

Unos nutricijski bogate hrane prije i poslije treninga donosi tijelu kvalitetno gorivo za rad i oporavak. Veliki unos proteina i manji unos ugljikohidrata i masti uz naravno voće i povrće.

Gelovi za oporavak

Danas u apotekama možete kupiti razne gelove za oporavak. Doprinose opuštanju mišića i možete ih koristiti za samo-masažu.

Masaža

Kvalitetna profesionalna masaža će vam znatno pomoći u oporavku. Najbolje bi bilo kod fizioterapeuta koji je educiran za miofascijalno opuštanje i neuromuskularnu terapiju.

POSTOJI LI NEKA SPECIFIČNA HRANA KOJA POMAŽE U OPORAVKU?

  • hrana bogata kalijem (banane, naranđe, lubenica, dinja, krompir)
  • visoko-proteinska hrana (meso, mlijeko, jaja, orašasti plodovi)
  • ananas
  • trešnje
  • riblja ulja

Postoji par načina za test pretreniranosti. Prvi je sigurno sam osjećaj konstantnog umora, nesanica, pad apetita, snage i motivacije. Test koji možete sami raditi jeste mjerenje srčanog pulsa. Svako jutro kada ustanete izmjerite puls i ako znatno odstupa par dana zaredom od normale (više od 55-70 otkucaja), to može značiti pretreniranost i bilo bi dobro smanjiti intenzitet treninga ili odmoriti koji dan.

Pored svih savjeta, vrlo često nam je potrebna stručna pomoć kako bi se pokrenuli, smršali i oblikovali svoje tijelo. Ukoliko želite to ostvariti na najbrži način, mi smo tu da Vam pomognemo.


Mi smo Sanja i Sanjin Imanić i u posljednjih 10 godina smo pomogli stotinama klijenata ostvariti svoje ciljeve i postati najbolja verzija sebe. Zadovoljan klijent nam zaista uljepša dan. Kao Vaši online personalni treneri ćemo pomoći i Vama ostvariti rezultate o kojima ste oduvijek sanjali. Od prvog do zadnjeg koraka smo tu uz Vas.


Uvjereni smo u naše sposobnosti da Vam možemo pomoći i zbog toga Vam nudimo PRVI TRENING BESPLATNO.

Napišite Vaš komentar na članak. To zaista cijenimo.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.