ZDRAVO VOĆE KOJE MOŽETE JESTI CIJELU GODINU

BANANE

Dostupne cijelu godinu bez obzira na sezonu. Istraživanje je pokazalo da banane su odlično gorivo za trening i poboljšavaju naše zdravlje sa vlaknima, kalijem i vitaminom B6. Možete mixati bananu u blenderu sa ostalim voćem ili pojesti cijelu.


AVOKADO (klasificiran je kao voće)

Odličan izvor preko 20 vitamina i minerala; uključujući kalij, vlakna i vitamin C, skupa sa zdravom dozom nezasićenih masti. Avokado jača srce, pomaže u regulaciji kilaže i zdravog starenja. Možete pomiješati izmrvljeni avokado sa maslinovim uljem, sokom iz limuna i češnjakom i koristiti kao sos.


ZALEĐENE RIBIZLE

Ribizle su jedne od najzdravijeg voća koje postoji. I puni su antioksidansa. Istraživanje je pokazalo da ribizle smanjuju nadutost, kao i rizik od pretilosti, disfunkcije metabolizma, srčanih problema, Alzheimera i dijabetesa. Iako ribizle kratko traju, možete ih jesti cijelu godinu zahvaljujući zamrzivaču. Možete i zalediti dosta bobičastog voća, kao kupine, maline, jagode, borovnice.


JABUKE

Najpopularnije su u jesen, ali su dostupne cijelu godinu zahvaljujući hladnim spremnicima. Engleska izreka kaže: apple a day keeps the doctor away, što je stvarno istina. Osobe koje konzumiraju jabuku dnevno imaju manji rizik za razne oblike kancera i ostalih kancerogenih oboljenja za razliku od osoba koje rijetko konzumiraju jabuke.


PARADAJZ

Prije je bilo da je paradajz (klasificiran je kao voće) ljeti crven, ukusan, dok je zimi bio bezbojan. Ali danas, zahvaljujući staklenicima jednostavno je jesti paradajz cijelu godinu. Paradajz sadrži nutrijente koji pomažu radu mozga i mogu povećati kognitivno zdravlje i memoriju.


NARANĐE

Odličan alat u borbi protiv bolesti, voćka koja pojačava imunitet i dostupna je cijelu godinu. Jedna naranđa ima puno više od potrebne doze vitamina C za jedan dan, tako da ne morate pojesti 4 naranđe da namirite vitamin C, dovoljna je samo jedna.  Vitamin C je esencijalan za zdravlje kože i naravno za vaš imunitet. Sok od naranđe podiže sečer u krvi i nivo inzulina (uskoro članak o nezdravosti sokova, ‘zdravih ili ne’), sama naranđa je puna vlakana koji pomažu da ne skače šećer u krvi.


SUŠENA KAJSIJA

Bogata vitaminom A (koji poboljšava imunitet, vid i reproduktivno zdravlje), kao i kalij i vlakna i dostupna samo u ljetnom periodu. Ali zato imaju sušene kajsije. Bogate antioksidansima kojih ima više u sušenoj kajsiji nego čitavoj. Odlične su kao dodatak drugim jelima ili voćnim salatama.


LIMUN

Dostupan također cijelu godinu. Limun pored toga što je odličan dodatak hrani, on promiče mršavljenje kroz regulaciju određenih gena. Iako su neukusni sami za jelo, mogu se iscjediti u vodu i popiti. Limuni sadrže elektrolite koji su potrebni vašem tijelu prije i poslije treninga.

Pored svih savjeta, vrlo često nam je potrebna stručna pomoć kako bi se pokrenuli, smršali i oblikovali svoje tijelo. Ukoliko želite to ostvariti na najbrži način, mi smo tu da Vam pomognemo.


Mi smo Sanja i Sanjin Imanić i u posljednjih 10 godina smo pomogli stotinama klijenata ostvariti svoje ciljeve i postati najbolja verzija sebe. Zadovoljan klijent nam zaista uljepša dan. Kao Vaši online personalni treneri ćemo pomoći i Vama ostvariti rezultate o kojima ste oduvijek sanjali. Od prvog do zadnjeg koraka smo tu uz Vas.


Uvjereni smo u naše sposobnosti da Vam možemo pomoći i zbog toga Vam nudimo PRVI TRENING BESPLATNO.

Napišite Vaš komentar na članak. To zaista cijenimo.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.