DA LI JE UZIMANJE MULTIVITAMINA POTREBNO?

Multivitamin je danas najpopularniji i najprodavaniji suplement. Osobe različitih godina koriste multivitamine i to je obično prvi izbor za suplement koji se kupuje. Pošto postoji toliko multivitaminskih formula, razvio se cijeli sektor suplementske industrije posvećen samo multivitaminima.

O multivitaminima se često govori u medijima, na internetu i rijetko se ne preporučuje njihovo korištenje. Mnogi članci i stručnjaci preporučuju multivitamin kao suplement za opšte zdravlje.

5-reasons-to-take-multivitamins-ppcorn

Nije svakome potreban multivitaminski suplement. Ljudi sa lošom ishranom i manjkom vitamina mogu osjetiti razliku, ali sigurno će im bolje koristiti da prošire svoju ishranu sa što bogatijom hranom (punom makro i mikronutrijenata). Doza vitamina i minerala koja je potrebna tijelu je u minigramima, za neke čak i u mikrogramina, tako je dovoljno pojesti par voćki, malo povrća (što različitijih boja) i namirili ste svoje dnevne potrebe za mikronutrijentima.

STANDARDNI MULTIVITAMIN

Najčešći multivitaminski suplement i onaj koji je najviše istraživan sadrži djelomično kompletnu preporučenu dnevnu dozu nutrijenata koja je tijelu potrebno. Neke supstance poput magnezija i kalcija su fizički prevelike da mogu stati u kapsulu. Željezo isto često manjka u ovim kapsulama.

Ovaj standardni multivitamin je efektivan i preporučljiv suplement za osobe koje ne unose dovoljno nutrijenata kroz svoju ishranu. Ali zapamtite, uvijek je bolje, korisnije i ukusnije napraviti promjene u svojoj ishrani nego koristiti suplemente kako bi nadoknadili manjak nutrijenata.

Multivitamin zbog svoje niske cijene je pristupačan ako je nemoguće priuštiti sebi svu potrebnu hranu kako bi dobili sve potrebne nutrijente. Ali ponekad suplement preraste u prvo rješenje. Multivitamniski suplement ne treba nikad biti zamjena za uravnoteženu ishranu.

EKSPERIMENTALNI MULTIVITAMINI

Druge multivitaminske formule sadrže također sve potrebne nutrijente ali također sadrže i druge supstance sa upitnim dejstvom za zdravlje. Eksperimentalni su promovisani kao napredak od standardnog, ali nisu preporučljivi za uzimanje.

DA LI VAM JE POTREBAN MULTIVITAMIN?

Bilo koji suplement, nikada se ne bi trebao kupovati tek tako. Prije kupovine svakog suplementa, dobro pročitajte nutricijsku tabElu, pregledajte sastojke i zapitajte se?

  1. Koji sastojci u ovom suplementu su korisni za moje zdravlje?
  2. Koji sastojci u ovom suplementu nisu korisni za moje zdravlje?
  3. Šta je jeftinije, kupiti suplement ili kupovati nutrijente kroz hranu? (voće, povrće, meso…)

Ako multivitamin nije preskup, nije štetan za zdravlje i ne možete ga unijeti kroz ishranu, onda nije loše razmotriti kupovinu.

Pored svih savjeta, vrlo često nam je potrebna stručna pomoć kako bi se pokrenuli, smršali i oblikovali svoje tijelo. Ukoliko želite to ostvariti na najbrži način, mi smo tu da Vam pomognemo.


Mi smo Sanja i Sanjin Imanić i u posljednjih 10 godina smo pomogli stotinama klijenata ostvariti svoje ciljeve i postati najbolja verzija sebe. Zadovoljan klijent nam zaista uljepša dan. Kao Vaši online personalni treneri ćemo pomoći i Vama ostvariti rezultate o kojima ste oduvijek sanjali. Od prvog do zadnjeg koraka smo tu uz Vas.


Uvjereni smo u naše sposobnosti da Vam možemo pomoći i zbog toga Vam nudimo PRVI TRENING BESPLATNO.

Napišite Vaš komentar na članak. To zaista cijenimo.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.