5 SAVJETA KAKO PRONAĆI VRIJEME ZA TRENING

Zdravlje uvijek mora biti na prvom mjestu. Toga smo svi svjesni. Ali ipak 80% ljudi ne stigne ubaciti fizičku aktivnost u svoj dnevni raspored. Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje minimum 150 minuta umjerene fizičke aktivnosti sedmično što znači oko 20 minuta svaki dan.

Za većinu je  glavni izgovor: nemam vremena. Različite smjene na poslu, duže radno vrijeme, porodica, kućni poslovi i druge obaveze utiču na naše slobodno vrijeme i volju kako bi se pokrenuli. Započeti vježbanje zahtijeva malo napora, ali ništa nije nemoguće ako to stvarno želimo. Najvažniji razlog zašto bi morali vježbati jeste da budemo zdravi, otporni i bez ikakvih bolova u tijelu. Prošlo je vrijeme kada su mlađe osobe bile otporne na bol, a samo su stariji imali zdravstvene probleme. Danas svi imaju probleme, i osoba od 22 godine i osoba od 62.

Sad znamo zašto moramo vježbati, ali kako pronaći vrijeme za trening?

Ispod vam pišem 5 savjeta kako to postići.

  1. ODREDITE SVOJ CILJ – SVOJE ZAŠTO ŽELITE VJEŽBATI

Vježbanje bez cilja je osuđeno na propast. Naročito ako niste nikad ranije vježbali. Zato prije bilo kakvog pokušaja vježbanja, uzmite papir i napišite svoje ZAŠTO želite vježbati i koji cilj želite ostvariti. ZAŠTO – nije smršati 10 kg. ZAŠTO – je kako ćete se osjećati kad smršate 10 kg i kad obučete nešto što trenutno ne možete jer vam ne stoji. ZAŠTO – nije riješiti se bolova u leđima. ZAŠTO je užitak kada vas leđa ne budu više boljela i kada budete mogli uživati s prijateljima u raznim aktivnostima bez ikakvih problema. Pravo ZAŠTO je puno dublje i nije površno jer kada dođe trenutak zasićenja, a hoće sigurno, to ZAŠTO će vas držati da ne prestanete vježbati.

  1. MORATE BITI SEBI PRVI PRIORITET DANA

Pokušajte vježbati čim ustanete ujutro. To ne mora biti dugo i mukotrpno. 20 minuta svako jutro može napraviti čuda ako ste redovni. Ne morate ginuti kako bi napravili neki rezultat. Umjeren i redovan trening uz kvalitetan plan ishrane je sve što vam je potrebno za vrhunske rezultate.

  1. POKUŠAJTE BITI ŠTO AKTIVNIJI KROZ DAN

Ako idete na posao autom – probajte biciklom ili pješke. Ako se inače vozite liftom – koristite više stepenice. Ako morate koristiti auto – parkirajte se malo dalje kako bi što više prošetali. Na poslu – ustanite svaki sat i odradite jednu stojeću vježbu kako bi se razdrmali. Dok ste kući – svaki put kada ustanete s kauča, stolice ili  fotelje, uradite 10 čučnjeva.

  1. ZACRTAJTE TRENING ZA SEDMICU

Svaku nedjelju navečer isplanirajte kada ćete moći vježbati narednu sedmicu i držite se rasporeda. Napišite tačno dan i sat kada znate da ćete imati slobodno vrijeme kako bi mogli ubaciti trening. To može biti 2-3 puta sedmično po 30-40 minuta.

  1. NE ZABORAVITE VAŽNOST SNA

Baza svake zdrave osobe je kvalitetan i dovoljan san. Bez toga nema nekog velikog napretka. Možete pratiti ishranu u slovo i vježbati redovno, ali  ako ne spavate dovoljno, rezultati neće biti najbolji. Pokušajte napraviti raspored spavanja i držite se toga. To znači ići na spavanje u isto vrijeme i  ustajati uvijek u isto vrijeme. Na taj način ćete uštimati svoj unutarnji sat kako bi se tijelo oporavilo na najbolji način. Za osobe s djecom, ako ne možete baš redovno spavati, onda pokušajte uhvatiti koji dodatni sat sna kada djeca budu na spavanju.

Pored svih savjeta, vrlo često nam je potrebna stručna pomoć kako bi se pokrenuli, smršali i oblikovali svoje tijelo. Ukoliko želite to ostvariti na najbrži način, mi smo tu da Vam pomognemo.


Mi smo Sanja i Sanjin Imanić i u posljednjih 10 godina smo pomogli stotinama klijenata ostvariti svoje ciljeve i postati najbolja verzija sebe. Zadovoljan klijent nam zaista uljepša dan. Kao Vaši online personalni treneri ćemo pomoći i Vama ostvariti rezultate o kojima ste oduvijek sanjali. Od prvog do zadnjeg koraka smo tu uz Vas.


Uvjereni smo u naše sposobnosti da Vam možemo pomoći i zbog toga Vam nudimo PRVI TRENING BESPLATNO.

Napišite Vaš komentar na članak. To zaista cijenimo.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.