5 RAZLOGA ZAŠTO TREBATE PRESTATI RADITI TRBUŠNJAKE

Trbušnjaci i ostale vježbe za trbušne mišiće su sigurno jedne od napopularnijih vježbi jer nam se masno tkivo najviše stvara u tom dijelu tijela i svi to želimo skinuti. Ali vjerovali ili ne, trbušnjaci nisu najbolje rješenje za skidanje masnog tkiva sa stomaka i pišemo vam 5 razloga zašto trebate 2 puta razmisliti kad je riječ o trbušnjacima.

  1. NE MOŽETE BIRATI KOJI DIO TIJELA ĆE PRVO MRŠATI

Znamo da želite ravan stomak i logičan korak je raditi što više trbušnjaka kako bi se istopilo masno tkivo sa stomaka. Ali nažalost, topljenje masti jednostavno ne funkcioniše na taj način. Da bi smršali, morate jesti manje nego što vam je potrebno tj. biti u kalorijskom deficitu i tek onda će vaše tijelo topiti masno tkivo. Ali kvaka je u tome da ne možete birati koji dio tijela će prvo krenuti mršati i kojom brzinom. Iako možda zvuči beznadežno, to uopšte nije slučaj. Kada trenirate redovno i pazite na unos kalorija, sigurno ćete istopiti i salo sa stomaka. Možda i čak prije nego što očekujete.

  1. PRETRENIRANOST JEDNOG DIJELA TIJELA MOŽE DOVESTI DO MIŠIĆNOG DISBALANSA

Naše tijelo može izvoditi razne pokrete, između ostalog i naši trbušni mišići. Tijelo teži da bude dobro u svakom od tih pokreta, ali ako stalno forsirate jedan pokret poput trbušnjaka (savijanje trupa naprijed), možete napraviti disbalans u tijelu što može eventualno dovesti do potencijalne povrede. Uvijek nakon odrađenih trbušnjaka izbalansirajte taj pokret sa kontra vježbom podizanje leđa.

  1. STOMAČNI MIŠIĆI SE NAJBOLJE RAZVIJAJU DRUGIM VJEŽBAMA

Koje su to vježbe? Vježbe koje aktiviraju cijelo tijelo ili više mišića odjednom. Sklekovi, plankovi, čučnjevi, iskoraci, marinci i mnoge druge su vaša najbolja opcija za razvijanje trbušnih mišića. Kad radite ove vježbe, vaši trbušni mišići rade zajedno sa ostalim mišićima što će dovesti do bolje aktivacije i boljeg hormonalnog lučenja. Sve ovo će dalje dovesti do dodatne kalorijske potrošnje koja će, zajedno sa kalorijskim deficitom, učiniti da se masno tkivo polako topi. Stomačne mišiće ćete izgraditi vježbama cijelog tijela, a do izražaja će doći pravilnom ishranom.

  1. KIČMA SE SAVIJA CIJELI DAN

Prosječna osoba počinje dan ustajanjem i doručkuje za stolom savijenih leđa. Na putu do posla osoba sjedi u autu savijenih leđa i onda sjedi na poslu idućih 8 sati opet savijenih leđa. Nakon cijelog dana, ta ista osoba dolazi kući, sjeda za stol i večera savijenih leđa. Za kraj dana, sjeda na kauč, gleda tv savijenih leđa. Cijeli dan su leđa savijena i pogrbljena.

Kada malo bolje razmislite, zašto bi htjeli raditi trbušnjake i savijati leđa na treningu, u vrijeme kada bi trebalo popravljati leđa?!

  1. PRAVILNA TEHNIKA

Da li smo mi protiv trbušnjaka? Apsolutno ne. To je dobra i korisna vježba koja, ako se radi pravilnom tehnikom, može dodatno ojačati stomačne mišiće. Pravilna tehnika je izuzetno važna kod ove vježbe zbog zdravlja vaše kičme. Zato kad budete radili trbušnjake, nemojte stavljati ruke iza glave i vući trup prema gore, nego ruke ispružite iza glave ili stavite na prsa i podižite se snagom vašeg trupa. Ukoliko ne možete pravilno izvesti trbušnjake, onda preskočite tu vježbu jedno vrijeme dok vaši trbušni mišići ne ojačaju vježbama cijelog tijela. Naša preporuka je da vježbe za stomak ostavite za kraj treninga, po jednu vježbu.

Pored svih savjeta, vrlo često nam je potrebna stručna pomoć kako bi se pokrenuli, smršali i oblikovali svoje tijelo. Ukoliko želite to ostvariti na najbrži način, mi smo tu da Vam pomognemo.


Mi smo Sanja i Sanjin Imanić i u posljednjih 10 godina smo pomogli stotinama klijenata ostvariti svoje ciljeve i postati najbolja verzija sebe. Zadovoljan klijent nam zaista uljepša dan. Kao Vaši online personalni treneri ćemo pomoći i Vama ostvariti rezultate o kojima ste oduvijek sanjali. Od prvog do zadnjeg koraka smo tu uz Vas.


Uvjereni smo u naše sposobnosti da Vam možemo pomoći i zbog toga Vam nudimo PRVI TRENING BESPLATNO.

Napišite Vaš komentar na članak. To zaista cijenimo.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.