VJEŽBAJTE MANJE ZA BOLJE REZULTATE

Vježbanje je esencijalno za mršanje, opšte zdravlje i dobru formu tijela. Vježbanje također čini srce, pluća i krvni sistem zdravima, što smanjuje rizik od razvijanja hroničnih bolesti poput dijabetesa, raznih srčanih bolesti i srčanih udara. Svako bi trebao imati cilj vježbati barem 2 puta sedmično. Ali postoji jedna druga krajnost kad je pitanju vježbanje, a to je previše vježbanja.

DA LI JE POTREBNO PUNO VJEŽBATI ZA NAPREDAK?

Previše bilo čega, pa čak i korisnih stvari, nije dobro. Dok većina osoba nisu dovoljno fizički aktivne, postoje osobe koje su previše aktivne. Za nekoga ko vježba godinama, treniranje svaki dan je normalan stvar na što se tijelo adaptiralo, ali ukoliko niste bili aktivni duži period i tek počinjete, nikako vam ne preporučujemo da radite previše odjednom. Dajte svom tijelu vremena kako bi se adaptiralo na novi stimulans.

Glavni krivac zašto želimo više jeste naš unutarnji stav koji nam govori, ako je malo dobro, više je sigurno bolje, a to nije istina. Odjednom previše treninga će sigurno dovesti do zamora tijela, kako fizičkog, tako i mentalnog. Možete se povrijediti i onda morate napraviti pauzu, a tek ste krenuli ili će vam jednostavno vrlo brzo dosaditi. Oporavak je glavni faktor koji utiče koliko brzo napredujete. Naravno, trening mora biti kvalitetan kako bi oporavak dao efekat.

KADA JE PREVIŠE PREVIŠE?

Nakon svega ovoga, kako znati koliko vježbanja je previše? Odgovor na ovo će biti različit za svaku osobu, ali otprilike je to trenutak kada se vaše tijelo više ne može normalno oporaviti. Postoji par načina kako ovo možete primjetiti. Ako ste pospani unatoč dovoljnom broju odspavanih sati, ako ste stalno umorni, konstantno pod mišićnim upalama i bolovima, onda vam vaše tijelo govori da trebate stisnuti kočnicu.

Naravno, dan se od dana razlikuje. Nekad je teže vježbati, a nekad lakše, tako da ne brinite ako imate jedan dan kada niste u elementu. Ali ako vam je svaki dan težak, onda razmislite o svom vježbanju.

Ukoliko sumnjate da ste pretrenirani, pratite svoj srčani puls ujutro nakon buđenja. Ako je viši nego normalno i to se ponavljanja par dana, onda preporučujemo da odmorite ili smanjite intenzitet vježbanja narednih par dana.

Zapamtite da sve životne situacije igraju veliku ulogu u vašem oporavku od vježbanja. Drugim riječima, stres je veoma bitan faktor. Ako imate sedmicu punu stresa na poslu, možda previše treninga dodatno na to nije dobra ideja. Ali s druge strane, možda vam trening baš pomogne odmoriti mozak. Umjerenost i ravnoteža su ključ uspjeha. Možete napraviti fantastične rezultate poput svih naših klijenata sa samo 2 do 4 treninga sedmično. Slušajte svoje tijelo i redovno vježbajte.

Pored svih savjeta, vrlo često nam je potrebna stručna pomoć kako bi se pokrenuli, smršali i oblikovali svoje tijelo. Ukoliko želite to ostvariti na najbrži način, mi smo tu da Vam pomognemo.


Mi smo Sanja i Sanjin Imanić i u posljednjih 10 godina smo pomogli stotinama klijenata ostvariti svoje ciljeve i postati najbolja verzija sebe. Zadovoljan klijent nam zaista uljepša dan. Kao Vaši online personalni treneri ćemo pomoći i Vama ostvariti rezultate o kojima ste oduvijek sanjali. Od prvog do zadnjeg koraka smo tu uz Vas.


Uvjereni smo u naše sposobnosti da Vam možemo pomoći i zbog toga Vam nudimo PRVI TRENING BESPLATNO.

Napišite Vaš komentar na članak. To zaista cijenimo.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.