5 SAVJETA ZA TRČANJE ZIMI

zima-trčanje-personalni-trener-sarajevo

Ako volite trčanje, ne dopustite da vas tmurni dani i hladno vrijeme odgovore od postavljanja rekorda u zimskom periodu.

Ako trčite cijelu godinu i prestanete samo kada dođe zima; ne brinite, imamo par dobrih savjeta za vas kako nastaviti trčati i kako zaboraviti na isprike da NE MOŽETE.

  • Pronađite partnera za trčanje

Iako samostalno trčanje može biti odlično i opuštajuće, pronalak partnera za trčanje je možda sve što trebate ukoliko imate problem s motivacijom. Trčanje u grupi donosi nove izazove; od takmičenja do podrške, a u hladnim danima je sigurnije trčati s nekim ako vam zatreba pomoć.

  • Postavite nove ciljeve

Ako je trčanje vaša glavna aktivnost kako ostati u formi, onda trčanje bez nekog posebnog cilja može postati teško. Bitno je pratiti svoj napredak čak i onda kad se ne pripremate za neku trku ili takmičenje, kako bi imali dugoročnu motivaciju. Kombinacija kratkoročnih i dugoročnih ciljeva je odličan način kako izbjeći stagnaciju i dosadu za vrijeme trčanja. S novim ciljevima ćete stalno imati nove izazove.

  • Dobro se zagrijte

Za većinu, krenuti trčati na hladnom vremenu iz topline kuće je prvi izazov. Iako je bitno dobro se obući pred trčanje, ne trebate se pretrpavati stvarima koje će vam stvarati teren kada se krenete znojiti. Obucite adekvatnu opremu za trčanje, dobro se zagrijte u hodniku i krenite trkom iz svoje kuće. Isto tako, završite svoje trčanje u unutrašnjosti kako bi se mogli ohladiti i istegnuti.

  • Promijenite treninge

Ako trčite cijelu godinu, onda trening s tegovima, trening sa svojim tijelom ili dobri kondicioni treninzi u fitness centru tokom zime mogu biti dobra zamjena. Također možete ubaciti i par kraćih, intezivnijih trčanja na traci ako ne želite trčati vani.

  • Ne zaboravite na hidraciju

Trčanje na hladnom vremenu maskira koliko se znojimo, tako da možemo lako zaboraviti važnost hidracije. Ako trčite zimi vani, pobrinite se da imate dobru količinu tekućine sa sobom. Preskočite sokove i energetska pića i odaberite vodu.

Pored svih savjeta, vrlo često nam je potrebna stručna pomoć kako bi se pokrenuli, smršali i oblikovali svoje tijelo. Ukoliko želite to ostvariti na najbrži način, mi smo tu da Vam pomognemo.


Mi smo Sanja i Sanjin Imanić i u posljednjih 10 godina smo pomogli stotinama klijenata ostvariti svoje ciljeve i postati najbolja verzija sebe. Zadovoljan klijent nam zaista uljepša dan. Kao Vaši online personalni treneri ćemo pomoći i Vama ostvariti rezultate o kojima ste oduvijek sanjali. Od prvog do zadnjeg koraka smo tu uz Vas.


Uvjereni smo u naše sposobnosti da Vam možemo pomoći i zbog toga Vam nudimo PRVI TRENING BESPLATNO.

Napišite Vaš komentar na članak. To zaista cijenimo.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.